Cunoscutul judecător Cristi Danileţ, de la Tribunalul Cluj, a fost prezent astăzi pentru a doua zi la rând în municipiul reşedinţă de judeţ. Dacă duminică seara s-a numărat în calitate de participant la acţiunea civică din centrul Reşiţei, astăzi Danileţ a predat două ore de „Educaţie civică pentru liceeni“ la clasele a IX-a şi a XI-a ale Colegiului Naţional „Traian Lalescu“, din municipiu.
Magistratul clujean le-a vorbit elevilor despre lege, justiţie, dreptate, adevăr, cod penal, obligaţii şi drepturi. A fost o lecţie serioasă, interactivă în care Cristi Danileţ i-a provocat pe elevi tot timpul la dialog.
„În ultimii cinci ani în România a crescut numărul dosarelor cu minori. De asemenea a crescut fantastic numărul actelor normative, astfel încât mai mulţi judecători şi procurori am hotărât să iniţiem un proiect pe educaţie juridică pe care să-l desfăşurăm în şcolile din România, în baza unui protocol semnat între ministerul Educaţiei şi cel al Justiţiei. Conform acestui act, magistraţii, dar şi avocaţii şi studenţii la Drept se pot deplasa în licee pentru a vorbi cu elevii despre noţiunile elementare de drepturi şi obligaţii, despre stat şi individ, despre lege şi justiţie şi de asemenea copiii pot să vină în vizită în instanţele din România pentru a înţelege activitatea judiciară“, a motivat Danileţ necesitatea apariţiei acestui manual, precum şi prezenţa sa la Reşiţa.
Referindu-se la activitatea depusă în cadrul proiectului, Cristi Danileţ ne-a mărturisit: „Am desfăşurat până acuma acest proiect în aproape toate judeţele ţării şi împreună cu alţi colegi mai tineri am alcătuit un manual pentru liceeni, pe care îl distribuim gratuit din sponsorizări. Scopul nostru este să ajungem în toate şcolile şi liceele din România, iar peste câţiva ani să avem un manual de „Educaţie juridică“ pentru elevii de liceu, predată chiar de profesori. În acest an şcolar, 2018/2019, avem patru licee din România, la Iaşi, Braşov, Baia Mare şi Aiud unde profesorii care predau materii socio-umane au acceptat să predea şi «Educaţia juridică pentru liceeni», ca materie opţională“.
Magistratul clujean încurajează toţi profesorii să accepte introducerea unor astfel de materii şi spune că există solicitări pentru pregătirea unor profesori în această direcţie. El speră ca profesorii care predau această materie să primească şi puncte profesionale, iar elevii să se obişnuiască cu ideea de egalitate, de dreptate, de adevăr, de justiţie. E bine ca elevii să cunoască că legea este făcută pentru a fi respectată, că unde e legea nu-i tocmeală, că începând de la vârsta de 14 ani orice persoană din România răspunde pentru infracţiunile comise şi că atunci când au probleme cu legea să ştie că pot apela la avocaţi pentru a fi apăraţi.
De pe urma acestor două ore, au câştigat în primul rând elevii, iar judecătorul Crisati Danileţ a reuşit să-şi atingă scopul, acela de a transmite copiilor o primă lecţie de Educaţie juridică.