Anglia, ca peste tot în lume, este o ţară excelent de locuit dacă eşti sănătos şi fericit. Cele două condiţii de viaţă bună, sănătatea şi fericirea, sunt căutate şi de către cetăţenii englezi şi de către imigranţi. Şi, în ciuda zicalei că banii nu aduc fericirea, toată lumea se agită să facă bani. Am observat că, în Anglia, banii ajută, totuşi, atât la sănătate, cât şi la o stare de bine, de confort, care se apropie de fericire.
Anglia este o ţară civilizată, cu infrastructură şi servicii moderne, cu muncă susţinută, cu ordine şi disciplină. În plus, politeţea englezilor e proverbială (deşi, unii - chiar englezi - spun că e de faţadă, că e şi aceasta doar o piesă pentru buna funcţionare a sistemului). Magazinele sunt pline cu cele mai diverse produse din toată lumea. Diversitatea vine şi din faptul că, mai ales în alimentaţie, au pătruns masiv mărfurile indiene, chinezeşti şi africane.
Am mai spus-o, ar fi destule motive să vrei să trăieşti în Anglia. Dar, astăzi, ca român-bănăţean ce sunt, mi-am propus să enumăr câteva motive care, cred eu, l-ar putea deranja pe un român şi l-ar putea face să nu-i placă în Anglia.
Cinci motive pentru care s-ar putea să nu-ţi placă în Anglia
Circulaţia maşinilor pe stânga. Aceasta creează probleme pentru un european, atât ca şofer, cât şi ca pieton. Doar până te obişnuieşti. Însă, poate dura câteva luni, un an sau mai mult.
Clima umedă. Umezeala din atmosferă creează impresia unui frig pătrunzător, chiar şi la temperaturi pozitive. La plus 4 grade Celsius în Anglia, ca român din România ai impresia că e ger. Dacă mai bate şi vântul, eşti terminat. Desigur, şi aici intervine obişnuinţa, însă, după ani buni.
Umezeala din atmosferă, combinată cu noile tehnologii agricole, care dau fructe şi legume fără gust, mai creează şi alte probleme. Orice fructe sau legume păstrate în aer liber se lichefiază. Pe româneşte, se fleoşcăiesc. Deci, să nu te aştepţi să încolţească cartofii în balcon. După două-trei zile, dacă nu ţii legumele în frigider, le aduni cu mopul.
Toate băile din Anglia au robinetul de apă caldă separat faţă de robinetul de apă rece. E o chestiune de conservatorism. Aşa s-a făcut pe vremuri, aşa s-a moştenit, în băile din Anglia la chiuvetă apa caldă nu se combină cu apa rece. Prin urmare ai un robinet cu apă fierbinte şi unul cu apă rece. Chiar şi englezii mai fac mişto de ei înşişi pe chestia aceasta, dar, tradiţia e tradiţie.
Nu prea sunt biserici ortodoxe în Anglia. De fapt, sunt, dar foarte puţine, poate, vreo 5 în toată Anglia, ctitorite de români. În oraşul în care locuiesc acum (Milton Keynes - 250.000 de locuitori), este o singură biserică în tot oraşul, care oferă servicii divine pentru anglicani, baptişti, catolici şi reformaţi. Englezii sunt extrem de puţin religioşi. Nu există nici moaşte, aşa că nexam pelerinaj la moaşte. În schimb, religioşi sunt musulmanii, fie arabi, fie africani.