Menu

Articol

La „Zilele Palatului Cultural” a fost dezvelit monumentul dedicat celei mai vechi şcoli în limba română din Reşiţa

Spectacolele din ziua a doua a „Zilelor Palatului Cultural” au început şi ieri în faţa clădirii construite de plugarii din Reşiţa Română în stil neobrâncovenesc, în faţa a sute de spectatori, sub o ploaie caldă muzicală, rafale de aplauze şi în plin soare de toamnă. Regalul folcloric a fost deschis de Grupul vocal de fete din Coştei – Serbia, care a interpretat cântece populare bănăţene, după care trei ansambluri folclorice, coordonate de prof. Octavian Peptenar, au prezentat suite de dansuri populare şi tablouri coregrafice, inspirate din tradiţiile locului. Au dansat: Ansamblurile „Datina”, „Bocşana” şi „Satul meu” din Ramna.

După spectacolele folclorice, toată asistenţa s-a deplasat în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, în locul unde a existat clădirea Şcolii Generale nr. 3, cea mai veche şcoală în limba română din Reşiţa, pentru a participa la dezvelirea monumentului ridicat de Asociaţia Culturală Reşiţa Română întru amintirea lăcaşului de învăţământ inaugurat în anul 1776. Monumentul, un bloc de marmură, adus din cariera de la Ruschiţa, pe care sunt gravate câteva semne care sugerează evoluţia scrisului, a fost dezvelit de către ultimul director al şcolii, prof. Maria Balint, şi de primarul municipiului Reşiţa, Mihai Stepanescu. Maria Balint a fost profesor de matematică la Şcoala Generală nr. 3 şi director al şcolii din anul 1970, până în 1983, când şcoala a fost demolată pentru a face loc pasajului rutier ce ocoleşte centrul civic al Reşiţei.

Evenimentul solemn a fost deschis de preşedintele Asociaţiei Culturale Reşiţa Română, Nicolae Plujar, cel care, împreună cu Nicolae Dumitru Vlădulescu, au avut iniţiativa şi au muncit pentru ridicarea monumentului, alături de câţiva membrii ai asociaţiei şi o mână de prieteni. Dintre cei care au trudit cu vorba, fapta şi lopata îi amintim pe Ion Frigură-Iliasă, Costel Sperlea-Doagă, Dana Bocean, Dana Drăghicescu, Octavia Maria Chiţan, Doru Goruian. Cu oameni şi utilaje au contribuit la ridicarea monumentului şi Primăria Reşiţa şi Aquacaraş.

A urmat o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu protopopul Reşiţei, Petru Berbentia. După slujbă şi sfinţirea cu agheasmă, au urmat scurte discursuri care au readus în amintire foşti dascăli, elevi, evenimente. Au vorbit primarul Mihai Stepanescu, prof. Maria Balint, protopopul Reşiţei, Petru Berbentia, care şi el a fost elevul prof. Maria Balint la Şcoala Generală nr. 3, apoi, prof. Boris Vatzulik, directorul Liceului Teoretic „Diaconovici Tietz” Reşiţa, şi el fost elev la şcoala în cinstea căreia s-a ridicat monumentul. Şi în rândurile asistenţei au au fost prezenţi foşti elevi şi dascăli ai şcolii, dintre care amintim pe prof. Eva Comisarschi şi Geta Cojocaru. Au fost prezenţi şefi de instituţii, reşiţeni mai vechi sau mai noi care au aflat de eveniment şi au vrut să-l onoreze cu prezenţa, simpli cetăţeni, care voiau să vadă ce se întâmplă de s-a adunat atâta lume.

În legătură cu simbolistica monumentului, despre care nişte cetăţeni se întrebau „ce reprezintă bolovanul ăla?”, am surprins o discuţie amuzantă între protopopul Berbentia şi preşedintele Asociaţiei Culturale Reşiţa Română, Nicolae Plujar, foşti colegi la Şcoala Generală nr. 3, care, împreună, au ajuns la concluzia că elevii intră într-o şcoală bolovani şi, unii, ies pietre preţioase, alţii, tot bolovani rămân!

După dezvelire, a fost reluată seria de spectacole la Palatul Cultural, în sala de spectacole,   de data aceasta cu un regal cu muzică de cor, susţinut de Corul Episcopiei Caransebeşului, Corul Seminarului Teologic Caransebeş şi Corul „AS” din Vârşeţ – Serbia.

Astăzi, în ultima zi a manifestărilor organizate de Asociaţia Culturală Reşiţa Română în parteneriat cu Teatrul de Vest Reşiţa, de la ora 19, pe esplanada din faţa bisericii ortodoxe din Parcul Tricolorului (Govândari), va avea loc un concert extraordinar al orchestrei simfonice a Filarmonicii „Banatul" din Timişoara.

Powered by Jasper Roberts - Blog