Menu

Articol

La Băile Herculane, istoria e redusă la tăcere sub straturi de bitum

Băile Herculane

Băile Herculane este stațiunea românească care continuă să ne surprindă nu doar cu ruinele datorate neglijenței celor care au administrat-o în ultimii 25 de ani, ci și cu vestigiile de o importanță arheologică deosebită ce sunt aduse la suprafață. Printr-o întâmplare fericită, în urma unor lucrări de excavare pentru apă și canal, în iunie 2015, în dreptul Pavilionului Traian, s-au descoperit câteva terme romane, practic, niște bazine amenajate din piatră, foarte bine conservate.

Arheologii erau de părere că descoperirea avea o valoare deosebită, fiind  cea mai tare dovadă că Băile Herculane este staţiune balneară de 2000 de ani! Acolo s-au găsit şi monede din vremea împăratului Comodus. Acum un an, arheologii propuneau un plan de conservare a termelor romane, prin acoperirea lor cu sticlă, așa cum se-aprocedat  în multe locuri din lume, inclusiv din România.

În oricare altă țară europeană, o astfel de descoperire ar fi fost evidențiată în mod automat. S-ar fi găsit soluții tehnice și s-ar fi obținut aprobări de peste tot. Și la Băile Herculane s-a încercat, dar până la urmă totul a eșuat aproape lamentabil, având în vedere că descoperirea a fost făcută de-a lungul unei străzi, pe o porțiune de aproape 100 de metri, pe care circulă mașini. Singura soluție, cea mai ieftină și comodă, a fost cea a asfaltării.

Directoru Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță, dr. Adrian Ardeț, mărturisește: „Datorită faptului că săpăturile au fost realizate în șoseaua actuală, a fost imposibil să deviem întreaga șosea pentru a cerceta toată zona. Pe o distanță de 100 de metri lungime și pe 4 metri lățime am efectuat cercetările. Am încercat tot felul de soluții tehnice, însă circulația nu poate fi deviată prin nicio altă direcție, astfel că exista riscul ca autocarele care aduc turiștii în stațiune să se prăbușească. Am încercat să primim autorizație pentru tăierea unor copaci, astfel încât să deviem prin această zonă circulația, numai că autorizația se primește în șase luni, dar și așa am primit asigurări că nu se taie niciun copac vechi de 100 de ani în stațiune. În concluzie, singura soluție a fost conservarea ruinelor și asfaltarea străzii”.

Turiștii care vor ajunge în Băile Herculane se vor consola cu un panou de prezentare, precum și cu o parte a ruinelor descoperite pe trotuar. Acestea vor fi acoperite cu sticlă și vor fi luminate pe timp de noapte. Proiectul acestor lucrări aparține Consiliului Județean Caraș-Severin, iar primăria locală este parte.

Powered by Jasper Roberts - Blog