Menu

Articol

La Caransebeş, pesediştii nu s-au impus cu gunoiul în faţa liberalilor

Autor: 

Unul dintre proiectele de pe ordinea de zi care a iscat controverse în şedinţa Consiliului Local Caransebeş din 24 noiembrie a fost cel referitor la ajustarea tarifului pentru colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor menajere, până la deschiderea Deponeului ecologic de la Lupac.

Conform proiectului de hotărâre, valoarea acestuia ar fi trebuit să fie de 102 lei/mc (fără TVA) şi 121,38 lei/mc (cu TVA inclus), revenindu-se, astfel, la situaţia anterioară adoptării Hotărârii Consiliului Local Nr. 26/25.01.2017, respectiv la tarifele practicate în anul 2013.

Cu alte cuvinte, asociaţiile de proprietari/locatari ar fi trebuit să plătească lunar 10,2 lei/persoană (fără TVA) şi 12,14 lei/persoană (cu TVA), persoanele fizice – 12,75 lei/persoană (fără TVA) şi 15,17 lei (cu TVA), iar persoanele juridice – 127,5 lei/persoană (fără TVA) şi151,73 (cu TVA).

Cu câteva zile înainte, primarul Felix Borcean anunţase şi el o scădere majoră a acestor tarife, precum şi o uniformizare a lor, în sensul că nu vor mai exista diferenţe între cetăţenii care locuiesc la bloc şi cei de la case, aliniindu-se la preţul perceput de operatorul de salubritate din Zona   1   a   judeţului   Caraş-Severin,   care   răspunde   de   perimetrul   în   care   intră   Reşiţa   şi Caransebeşul, dar asta după deschiderea Deponeului de la Lupac.

Liderul  grupului  social-democrat  din  Consiliul  Local   Caransebeş,  Florin  Bodgea,  ca iniţiator al proiectului, a cerut ca tariful să scadă şi mai mult, „până la impunerea legii”, după cum s-a exprimat în plenul şedinţei. Cum Felix Borcean nu a fost prezent, viceprimarul Marius Isac   şi   Ovidiu   Chimigeriu,   directorul  SC   Transal   Urbis   SRL,   au   încercat   să-i   explice   că, deocamdată, acest lucru e imposibil, deoarece operatorul municipal de salubritate lucrează la nota de fundamentare a noilor tarife, încercându-se alinierea lor la 9,2 lei, atât cât va percepe societatea care se va ocupa de gestionarea deşeurilor în Zona Reşiţa – Caransebeş odată cu deschiderea Deponeului ecologic de la Lupac. Nota de fundamentare a tarifelor – a mai spus Ovidiu Chimigeriu – va fi pusă la dispoziţia consilierilor locali caransebeşeni la şedinţa din luna decembrie.

În final, proiectul de hotărâre a fost respins, deoarece consilierii liberali s-au abţinut de la vot, iar social-democraţii nu au fost în număr suficient de mare încât să-şi impună iniţiativa.

Powered by Jasper Roberts - Blog