Cu prilejul Zilei Internaţionale a Voluntariatului, astăzi, membrii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Caransebeş, împreună cu cei de la Serviciul de Pregătire pentru Intervenţie şi Rezilienţa Comunităţilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin, au desfăşurat o campanie de informare, instruire, recrutare şi atragere de voluntari în cadrul SVSU Caransebeş, precum şi pentru „Salvatori din Pasiune”, campanie naţională organizată de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Această zi a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite prin Rezoluția Adunării Generale Nr. 40/212 din 17 decembrie 1985. Anul 2001 a fost proclamat de Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 52/17 din 20 noiembrie 1997, drept Anul internațional al Voluntarilor, cu scopul de a promova recunoașterea eforturilor și a muncii depuse, facilitând crearea unei rețele de comunicare și promovare a beneficiilor care decurg din activitățile de voluntariat.
În România, voluntariatul a devenit cunoscut începând cu anul 1990, când mai multe organizații internaționale de voluntariat au venit în țară, iar altele au înființat filiale, aducând cu ele experiența în lucrul cu voluntarii și coordonarea lor. În aceeași perioadă, ONG-urile românești au început să implice voluntari locali în activitățile lor, iar în 1997 au apărut și primele centre de voluntariat. Principalii actori ai mișcării de voluntariat din România sunt voluntarii, ONG-urile și instituțiile publice care implică voluntari, centrele de voluntariat care intermediază, acolo unde ele există, legătura dintre voluntari și nevoia de voluntari a organizațiilor, companiile sau instituțiile care susțin sau inițiază proiecte de voluntariat pentru angajații lor.