Bustul lui Iulian Vitalis Cojocariu, pictorul reşiţean cunoscut printre prieteni cu numele de Bebe, a fost adus astăzi la Casa de Cultură din Reşiţa, clădirea în faţa căreia bustul va fi amplasat. Bebe Cojocariu, cunoscut artist plastic din Reşiţa, a încetat din viaţă în 2013, la vârsta de 74 de ani, lăsând în urmă o vastă operă apreciată de colegii săi, de criticii de specialitate, de admiratori şi colecţionari. Bebe Cojocariu şi-a făcut numeroşi prieteni cu ocazia expoziţiilor pe care le-a deschis sau a taberelor de creaţie la care a participat, fiind, de exemplu, unul din personajele emblematice ale taberelor de artă plastică de la Veliko Tîrnovo, din Bulgaria. Acolo i-a cunoscut pe artiştii plastici Bogdan Aleksahdrov şi Georghi Minchev, care, în tandem, în urmă cu aproximativ 10 ani, i-au făcut bustul folosind ca material teracota. Cei doi artişti bulgari au fost de acord să doneze bustul lui Bebe Cojocariu Casei de Cultură a Sindicatelor, condusă de directorul Marian Apostol, pentru ca instituţia să se ocupe de amplasarea lui într-un spaţiu public. Subiectul va fi dezbătut duminică, 14 mai, de la ora 11.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa (în holul parterului), sub genericul „In memoriam Bebe Cojocariu”, în cadrul manifesărilor „7 zile - 7 arte”.
Programul manifestărilor „7 zile - 7 arte”:
Joi, 11 mai
ora 17.00 – sala de expoziții „Horațiu Vornica” – Deschiderea manifestărilor: scurtă prezentare a evenimentelor, susținută de Marian Apostol, directorul Casei de Cultură, urmată de un moment de muzică clasică și dansuri de societate realizat de elevii Liceului de Arte și cursanții Clubului de Dansuri „Mystic”
ora 17.30 – sala de expoziții „Horațiu Vornica” – Expoziție de pictură - Rafael Matias. Expoziția va fi prezentată de Ion Bobeică, președintele Uniunii Artiștilor Plastici filiala Reșița, Dumitru Nicolae Vlădulescu și de Matei Mircioane.
ora 19.00 – sala de spectacole – premiera piese de teatru „Bani din cer” de Ray Cooney, un spectacol de Daniel Vulcu, directorul Teatrului „Regina Maria” din Oradea. Distribuție fac parte: Alexandru Cazan, Andrada Samoilă, Marius Tudor, Ana-Maria Cizler, Marian Stan, Sorin Fruntelată, Florin Ibrași (prețul unui bilet: 15 lei)
Vineri, 12 mai
ora 19.00 – sala de spectacole – FOLCLOR – spectacol de muzică și dansuri populare cu: Ansamblul „Reșițeana” al Școlii Populare de Arte și Meserii „Ion Românu” Reșița, Ansamblul „Datina” al Sindicatului din Învățământul Preuniversitar Caraș-Severin, Ansamblul „Bârzava” al Consiliului Local și al Primăriei Reșița, Ansamblul „Bocșana” al Casei Orășenești de Cultură Bocșa, Ansamblul „Satul meu” din Ramna al Casei Culturale Ramna. Soliști: Liliana Chiosa, Camelia Ceocu, Nina Cozâltea, Alin Turculescu, Ionică Ivan, Răfăilă Vincu, Maria Csigi (prețul unui bilet: 10 lei)
Sâmbătă, 13 mai
ora 11.00 – sala cenaclului „Semenicul” – masă rotundă, dezbateri pe tema „Reșița, orașul cu poeți”. Despre poezie, despre prezentul și viitorul cenaclului literar „Semenicul”, împreună cu Gheorghe Jurma și membrii cenaclului.
Duminică, 14 mai
ora 11.00 – holul parterului Casei de Cultură – personalități ale Reșiței, In Memoriam Bebe Cojocaru. Moderatori: Marian Apostol și Matei Mircioane.
Luni, 15 mai
ora 12 – sala de spectacole – operă pentru copii „Mary Poppins”, prezentată de Compania „Fascinația Sunetului” Timișoara (prețul unui bilet: 6 lei)
ora 17.00 – sala de expoziții „Horațiu Vornica” – Lansare de carte: „Tunurile Reșiței” de generalul Adrian Marinescu. Moderatori: Octavian Doclin, Mario Balint, Gheorghe Popovici, general Ion Ion.
ora 19.00 – sala de spectacole – piesa de teatru „Tragedie dentară - Spre tine, pământ al făgăduinței” de Jean Claude Grumberg, cu Maia Morgenstern, Tudor Istudor, Anka Levana, Andrei Finti. Regia – Felix Alexa. O producție a Teatrului Evreiesc de Stat (prețul unui bilet: 50 de lei)
Marți, 16 mai
ora 17.00 – sala de expoziții „Horațiu Vornica” – Lansare de carte: „Iernile de altădată” de Mihai Vintilă. Moderatori: Adrian Stepan – critic literar și Titus Crisciu – scriitor.
ora 19.00 – sala de spectacole – spectacol de teatru, muzică, poezie și imagine: „Dragoste și cultură – Erotopoetica”. De la Eminescu la Baudelaire, cu regizorul Toma Enache (Teatrul de Artă București), de la Maria Tănase, la Edith Piaf cu Jezebel (prețul unui bilet: 30 de lei)
Miercuri, 17 mai
ora 11.00 – sala de spectacole – „Magia copiilor”, spectacol de magie și iluzionism cu magicianul Lorenzo Cristian (prețul unui bilet: 20 de lei)
Joi, 18 mai
ora 19.00 – Sala Lira – Concert de pian la patru mâini, cu Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu. Spectacolul marchează încheierea manifestărilor culturale „7 zile – 7 arte” și începerea celei de-a IV-a ediții a Festivalului Internațional de Interpretare Pianistică și Compoziție „Sabin Pautza”.