Pentru o zi, Băile Herculane a fost capitala răchiei şi a bucatelor tradiţionale din Banatul de Munte. Festivalul, ajuns la ediţia a 17-a, a reunit 51 de producători din aproape 20 de localităţi din judeţ, lor adăugându-li-se sârbii din Veliko Gradişte.
Motto-ul manifestării ar trebui să fie de acum încolo un crâmpei din versul inegalabil al poetului Octavian Doclin: „Binecuvântă Doamne anotimpul, când peste deal răchia dă în floare”, ca un omagiu adus fructelor din care se prelinge lichidul care dezleagă limbi şi toarnă plumb în picioare când este băut peste măsură.
Aşa cum ne-am aşteptat, în staţiunea de pe Valea Cernei, la doi paşi de vestitul Cazino şi peste drum de celebrele Băi Neptun azi, doar o amintire a altor vremuri, s-au strâns la un loc sub soare galben de toamnă, sticlele aliniate ca la expoziţie cu răchie de prune, pere, mere, caise, gutui, smochine, zmeură şi nuci, dar şi cele de vişinată şi afinată. Alături, aşa cum este rostul în fiecare casă de om gospodar în care goştii sunt îmbiaţi cu răchie mai tare, mai moale sau prefriptă, au stat clisa şi brânza, cârnaţii şi carnea în untură, mălaiul şi pâinea de casă, fasolea bătută, mâncarea de melci, jambonul şi costiţa afumată. Imaginaţi-vă lângă toate acestea ceapa feliată, gogoşarii muraţi, prăjiturile de casă, dulceaţa din toate felurile de fructe, conservele din ciuperci şi câte şi mai câte bunătăţi „ţărăneşti”, pentru a realiza dimensiunile acestei prezentări culinare sub cerul străjuit de Munţii Domogled.
„Este un lucru bun că, aici la Băile Herculane, am reuşit, nu cu foarte mulţi bani, să organizăm un astfel de festival dar, mai ales, să fim prezenţi oameni politici, colegi de administraţie din toate partidele, pentru că răchia şi brânza din Banat nu pot fi politizate”, a mărturisit preşedintele Consiliului Judeţean, Silviu Hurduzeu, în deschiderea festivalului.
Hurduzeu avea dreptate pentru că, vrând-nevrând, alături de el şi prefectul Matei Lupu a stat primarul liberal al staţiunii, Cristian Miclău, atent ca de fiecare dată, iar la un moment dat, în parc au apărut colegii acestuia, senatorul Marcel Vela, primarul Aradului Gheorghe Falcă, primari, consilieri locali şi judeţeni care au avut o întâlnire de lucru la Băile Herculane.
În proasta tradiţie de pe la noi, deşi au stat la doi paşi unii de alţii, social-democraţii şi liberalii aproape că s-au ignorat, de parcă s-ar fi împuns sau ar fi căzut cerul pe ei dacă şi-ar fi dat mâinile şi s-ar fi salutat, urându-şi noroc la un pahar cu răchie.
Juriul, coordonat de Martin Motolan, şeful de la Drumurile Judeţene, a avut o misiune grea în a pronunţa verdictul. Şi, ca să nu existe supărări, toţi producătorii participanţi au primit diplome, plachete şi strângeri călduroase de mâini de la organizatori, Consiliul Judeţean şi Asociaţia „Pro Turism”, Băile Herculane.
Încântat de răchie, brânză, cârnaţi şi mălai s-a arătat şi deputatul Ion Mocioalcă, care a mărturisit public, la microfon: „Am trecut pe la fiecare stand şi am gustat din produsele expuse. Dacă aş fi fost în juriu aş fi fost foarte încurcat, pentru că nu aş fi ştiut cui să dau premiul cel mare, toţi deopotrivă având produse de o excelentă calitate”.