Peste 200 de elevi din Reşiţa, reprezentanţi ai comunităţiii evreieşti din municipiu, dascăli, scriitori, oameni de cultură, au asistat, astăzi, la vernisajul expoziţiei „ANNE FRANK – o istorie pentru prezent”, eveniment organizat de Asociaţia TIKVAH din Oradea, la Muzeul Banatului Montan Reşiţa. Expoziţia a fost prezentată sub forma unor panouri, care cuprind fotografii, documente, fragmente din „Jurnalul Annei Frank”, fiind completată de difuzarea unui film documentar, intitulat „The Short Life of Anne Frank”, subtitrat în limba română.
Deschiderea expoziţiei a fost făcută de către gazda evenimentului, Dumitru Ţeicu, directorul Muzeului Banatului Montan din Reşiţa. Referitor la expoziţie, principalul organizator al evenimentului, preşedintele Asociaţiei TIKVAH, Emilia Teszler, ne-a declarat:
„Am lansat această expoziţie, realizată de „Anne Frank House” din Olanda, pentru România, la Oradea, în anul 2014. Expoziţia este internaţională, itinerantă şi, după lansarea de la Oradea, am început să o lansăm în mai multe oraşe din ţară, oraşe alese de noi. Şi, unul din oraşele pe care le-am ales, a fost Reşiţa, şi am avut mare noroc ca să găsim un partener serios care să găzduiască expoziţia, vorbesc de Muzeul din Reşiţa, să aibă nu doar spaţiul suficient de mare, pentru că este o expoziţie mare, ci şi o sală de proiecţie pentru filmul care însoţeşte expoziţia, dar şi interesul de a colabora în acest sens. Expoziţia se adresează, în primul rând, generţiilor de elevi, de adolescenţi de la 12, la 18 ani. Pe lângă faptul că dă nişte informaţii legate de contextul istoric al acelor ani, prezintă povestea specială a unei persoane care a suferit în acea perioadă, tânăra Anne Frank,”.
„Noi dorim să transmitem mesaje legate de drepturile omului, pentru ca tinerii, copiii, să înţeleagă că nu e suficient ca aceste drepturi să fie garantate de lege, nu e suficient să fie predate în şcoli, ci este absolut necesar să ne luăm fiecare un angajament propriu să veghe asupra acestor drepturi, să fim vigilenţi când acestea sunt încălcate şi să luăm atitudine. Să nu fim spectatori. Cel mai mare pericol e dacă suntem spectatori pasivi, pentru că nici ce s-a întâmplat în cel de-al doilea război mondial nu putea să ajungă la dimensiunile la care s-a ajuns, chiar în condiţiile războiului, dacă n-ar fi fost majoritatea care a stat pasivă!”, a mai spus Emilia Teszler.
Preşedintele comunităţii evreilor din Reşiţa, Ivan Schnabel, ne-a mărturisit în exclusivitate: „Am spus în public că expoziţia este binevenită, pentru că recentele evenimente care s-au întâmplat în centrul Europei au demonstrat din plin că trebuie să ne cunoaştem trecutul ca să nu fim condamnaţi să-l repetăm. Ceea ce n-am spus, şi doresc să menţionez acum, este că, tot în contextul actual, toleranţa trebuie să aibă şi ea nişte limite, un echilibru. Pentru că nu poţi fi tolerant cu intoleranţii!”
„Vedeţi, de exemplu, după intrarea masivă a imigranţilor în Germania, fără niciun control, s-a ajuns să fie lovit însăşi modul de viaţă al germanilor, al europenilor. Eu sunt de acord să arătăm compasiune şi să dăm ajutor celor necăjiţi, însă, nu putem să tratăm cu neglijenţă infiltrarea teroriştilor în Europa. Intrarea imigranţilor trebui făcută controlat. Pentru că vedeţi la ce s-a ajuns! În Germania se vorbeşte despre înfiinţarea unor linii separate şi securizate de transport public pentru femei şi copii, din cauza fricii de terorişti! Adică, dispare exact spiritul Europei, acela de a trăi împreună în libertate şi democraţie. Ceea ce se întâmplă este foarte grav! Şi cred că nu putem sta deoparte şi să privim impasibili la ce se întâmplă. Cred că şi aceasta este lecţia pe care trebuie să o învăţăm din tragica poveste a Annei Frank”, a mai spus Ivan Schnabel.
Expoziţia de la Muzeul Banatului Montan va rămâne deschisă până în 22 aprilie, după care va fi transferată la Hunedoara.