Ocupaţi cu maimuţăreala noastră imbecilă şi perpetuă, nu avem timp să mai privim în jur. De fapt, nici nu ne dorim! Ce să vedem? Duşmanii poporului, la orice pas, după cum spune chiar Darius Vâlcov, consilierul primului ministru al ţării noastre dragi, mult iubita şi stimata Veorica. Data trecută am scris despre Franţa şi ale sale „veste galbene” sătule de o politică fiscală opresivă îndreptată împotriva celor mulţi de reprezentanţii unor elite care dispreţuiesc profund vulgul. Astăzi, mi-am propus să întorc privirea în partea cealaltă, spre Ukraina şi Rusia, de patru ani generatoare de tensiune în Marea Neagră.
Adunarea Parlamentară a NATO a luat recent la cunoştinţă de faptul că utilizarea de către Rusia a unor tactici hibride împotriva comunităţii euroatlantice a crescut considerabil în ultimii ani!
În a doua parte a lunii noiembrie 2018, Adunarea Parlamentară a NATO s-a reunit în Halifax , capitala provinciei Noua Scoţie din Canada pentru a consolida angajamentele atlantice şi a stabili următoarele priorităţi din domeniul securităţii. Peste 270 de membri ai Adunării Parlamentare a NATO, între care şi deputatul nostru Ion Mocioalcă, fost preşedinte al Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, fost PSD, actual ProRomânia, au transmis la sfîrşitul activităţii un mesaj puternic despre unitatea şi forţa transatlantică în faţa mai multor provocări de securitate, adoptînd şi o serie de rezoluţii pentru a contracara ameninţările din partea Rusiei şi din alte părţi.
Nu ştiu dacă s-a discutat şi despre provocările, exagerările şi, uneori, minciunile Ukrainei, dar pe parcursul celor patru zile de dezbateri, au fost discutate, printre altele, rolul Forţelor pentru Operaţii Speciale în actualul mediu de securitate, precum şi aspecte privind stabilitatea regională în Afghanistan, Balcani şi Marea Neagră, regiuni în care inclusiv FOS din Armata României este implicat[ în planificarea, organizarea, participarea la şi executarea de exerciţii şi misiuni specifice.
Evident, dezbaterile s-au finalizat cu un raport care va fi citit de parlamentarii ţărilor participante, în plen, în baza căruia vor fi alocate fonduri, sau nu, pentru dezvoltarea, modernizarea şi susţinerea FOS. În România…, mi-e greu să cred că Liviu Dragnea & Co. va citi, sau va lua în considerare, raportul adus de Ion Mocioalcă de la Halifax. Evident, Mocioalcă ar putea utiliza astfel de forţe pentru debarcarea lui Dragnea… Scuze, aberam!
Lăsînd gluma la o parte, concluziile raportului menţionează că diferiţii actori care caută să submineze coeziunea Alianţei vor încerca din ce în ce mai mult să facă acest lucru prin intermediul tacticilor aplicate în aşa numita „zonă gri”, concept utilizat în ultima vreme de către analiştii militari.
Astfel de acţiuni hibride care urmăresc să exploateze vulnerabilităţile legate de dependenţa economică sau de resursele unui anumit actor statal, de instituţii slab pregătite şi corupte, sau referitoare la tensiunile etnice existente într-un stat ţintă nu sunt acţiuni noi, ci au fost folosite de-a lungul istoriei pentru atingerea unor obiective strategice şi constituie lecţii învăţate ce ne ajută să ne pregătim pentru confruntări viitoare.
Sună cunoscut! România are dependenţe economice şi financiare periculoase, instituţii slab pregătite şi corupte, tensiuni etnice restartate de Centenar. Din păcate, clasa politică nu are noţiunea de „lecţii învăţate”. Dar, nici populaţia!