Menu

Articol

Legea graţierii, aşteptată cu sufletul la gură de mii de puşcăriaşi!

Legea graţierii continuă să trezească discuții contradictorii, mai cu seamă că politicienii opoziției consideră că amendamentele aduse de parlamentarii PSD servesc intereselor celor din sfera puterii aflați în pușcării. Marți, membrii din comisia juridica a Senatului au votat câteva modificari importante la proiectul acestei legi, în sensul de a se grația în întregime pedepsele pînă la trei ani, și nu cinci ani așa cum propusese inițial Guvernul. Modificările vizează și cazurile de grațiere parțială, cu trei ani, pedepsele de până în 10 ani inclusiv. Senatorii au votat și ca pedepsele celor cu vârste de peste 60 de ani să se injumătățească, iar cele pentru cei care au peste 70 ani, să fie grațiate complet. 

Totodată, s-a votat condiționarea grațierii de achitarea prejudiciului în termen de doi ani de la aplicarea grațierii. În schimb, senatorii au hotărât să amâne discuțiile pe marginea infracțiunilor excepate de la grațiere. Șeful de grup al senatorilor PSD, Șerban Nicolae, a propus scoaterea faptelor de corupție și a abuzului de putere.

Potrivit amendamentului adus de Șerban Nicolae, 2.765 de persoane ar putea beneficia de prevederile proiectului de lege privind graţierea unor pedepse dacă acesta ar fi adoptat de Parlament. În forma propusă de Guvern ar beneficia 1.190 de persoane, iar în cea a Consiliului Superior al Magistraturii, doar 888, după cum arată simularea transmisă Comisiei juridice a Senatului de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Iată ce au votat până acum senatorii comisiei juridice:

Art. 1
(1) Pedepsele cu închisoarea, stabilite prin hotărari definitive, se graţiază dupa cum urmează:
a. în întregime, pedepsele de până la trei ani, inclusiv;
b. în parte, cu trei ani, pedepsele cu închisoarea aplicate de instanţele de judecată mai mari de trei ani, dar care nu depăşesc zece ani. 
(2) Nu se graţiază pedepsele cu închisoarea a căror executare a fost suspendată condiţionat sau sub supraveghere, potrivit legii.
Art 2
„Se graţiaza în parte cu 1/2 pedepsele cu închisoare  cuprinse între 6 si 10 ani aplicate femeilor însărcinate şi persoanelor care au în intretinere minori cu vârsta de până la 14 ani, precum şi copii încadraţi în grad de handicap accentuat sau grav, potrivit legii".

„Se graţiază în parte cu 1/2 pedeapsa cu închisoarea între cuprinse între 6 si 10 ani aplicată persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani."

„Se graţiază în întregime pedepsele pentru persoanele cu vârstă peste 70 de ani"

Dispoziţiile de mai sus nu se aplică în cazul excepţiilor trecute ulterior în proiectul legii (art.5 prevede mai multe infracţiuni care sunt exceptate de la corupţie).  

 Art. 3 referitor la şcolile de corecţie:
„Se grațiază măsurile educative privative de liberate de până la 5 ani”

Art. 4 referitor la condiționarea de recuperarea prejudiciului
alin 1) Grațierea este condiționată de achitarea în termen de 2 ani de la data aplicării actului de grațiere, a obligațiilor civile și cheltuielilor judiciare la care persoana a fost obligată prin hotrâre judecătorească definitivă

alin 2) Nerespectarea cu rea credință a condiției prevăzute de alin. (1) atrage revocarea grațierii, pedeapsa stabilită sau restul rămas neexecutat urmând să se execute în regim de detenție. 

Powered by Jasper Roberts - Blog