Dacă în urmă cu două zile liberalii din Caransebeş s-au întâlnit şi au rememorat împreună istoria de 143 de ani a PNL, astăzi a fost rândul camarazilor reşiţeni să facă acelaşi lucru. În locul festivismului, liberalii din organizaţia municipală condusă de primarul Ioan Popa au preferat o întâlnire simplă, neconvenţională.
Au participat lideri PNL, consilieri locali şi judeţeni, reprezentanţi ai organizaţiei de tineret.
Referindu-se la acest moment, Ioan Popa a spus: „Este o aniversare importantă pentru liberali, pentru liberalismul nostru, pentru istoria celui mai vechi partid rămas în funcţie în România, în ciuda numersoaselor «strategii» şi încercări de a fi redus la tăcere, la fel ca şi pe PNŢCD”.
Popa şi-a exprimat satisfacţia de a face parte din singurul partid ce contează pe partea Dreaptă a eşicherului politic. În acelaşi timp, mărturiseşte că se simte nu doar onorat pentru încrederea şi susţinerea de care a avut parte în campania pentru câştigarea primăriei, ci şi responsabil în faţa provocărilor din administraţia locală.
Consilierul local Hadrian Popescu, unul dintre puţinii liberali reşiţeni din garda veche, a vorbit de momentul zero când, în casa din Stradă Enei, proprietate a maiorului englez Sir Stephen Bartlett Lakeman, stabilit definitiv în România şi cunoscut sub numele de Mazar Paşa, s-au pus bazele Partidului Naţional Liberal.
„PNL s-a născut din unificarea a trei curente, două liberale moderate, conduse de Mihail Kogălniceanu şi Ion Ghica, şi unul radical, avându-i la conducere pe Ion C. Brătianu şi C.A. Rosetti”, a precizat Hadrian Popescu, adresându-se mai tinerilor săi camarazi din partid.
Ambii vorbitori au subliniat rolul determinant al PNL în istoria României moderne, de numele său legându-se Războiul de Independenţă, Marea Unire, Constituţia din 1923, reforma agrară şi cea a învăţământului din perioada interbelică.