În anul 2017, au fost înregistrate peste 300 de cazuri în care tinerii au fost victimele folosirii neadecvate a datelor personale în mediul online. Organizația Salvați Copiii România a lansat cu ocazia Zilei Internaționale a Siguranței pe Internet 2018 o competiție de proiecte adresată copiilor și tinerilor. Aceasta este desfășurată sub numele „Cetățenia digitală. Drepturi și responsabilități pe Internet privind datele personale". Cu această ocazie, reprezentanţii Liceului Tehnologic „Mihai Novac“ din Oraviţa, au decis să participe la această competiţie care a debutat ieri, 26 martie.
Evenimentul a reunit 56 de reprezentanți ai elevilor, cadrelor didactice şi părinţilor. În cadrul acestuia, au fost dezbătute aspecte legate de tipurile de date personale, modul de interacțiune online și implicațiile comerciale ale colectării de date. Totodată, a fost promovată linia de informare și consiliere privind siguranța pe internet a copiilor, ctrl_AJUTOR, coordonat de Organizația Salvați Copiii și disponibilă gratuit prin intermediul platformei www.oradenet.ro. „Evenimentul de astăzi a avut ca obiective identificarea nivelului de cunoştinţe pe care le au elevii despre datele personale, despre drepturile şi responsabilităţile pe Internet privind datele personale, conştientizarea celor prezenţi privind pericolele care se ascund pe reţelele de socializare, pe diferite siteuri, pe Internet, în general. Participanţii au fost foarte receptivi, au dezbătut datele statistice oferite de platforma Ora de net, au discutat despre cyberbullying, sexting şi alte forme de hărţuire online, precum şi despre cum trebuie să procedeze pentru a evita sau reclama abuzurile de pe Internet.", a declarat Cerbu Alina, profesor, consilier educativ la Liceul Tehnologic „Mihai Novac" Oraviţa.
Aflat la a zecea ediție, concursul derulat cu ocazia Zilei Internaționale a Siguranței pe Internet 2018, abordează anual teme diferite. Tematica anului 2018 - „Cetățenia digitală. Drepturi și responsabilități pe Internet privind datele personale." - se încadrează în mișcarea globală propusă de INSAFE – rețeaua internațională a Centrelor Naționale „Better Internet for Kids".În cadrul acestui concurs pot participa clase de elevi și profesori din învățământul preuniversitar din România, la categoriile I-III și grupuri de inițiativă din cadrul organizațiilor pentru copii și tineret la categoria specială. Înscrierea în concurs se va face accesând pagina www.oradenet.ro/concurs2018, unde se regăsește și regulamentul complet
Ora de net este un program european unic în România care promovează utilizarea Internetului de către copii și adolescenți într-un mod creativ, util şi sigur. Ce înseamnă acest lucru? Adică tinerii pot intra pe o platformă, adică accesează această pagină https://oradenet.salvaticopiii.ro/ şi au acces la tot felul de informaţii dedicate lor şi chiar jocuri distractive.