Menu

Articol

Limpezeşte cineva apele tulburi la Caransebeş?

Autor: 

Nu mai e un secret pentru nimeni – în ultima vreme un lucru este tot mai evident: la robinetele caransebeşenilor curge o apă tulbure, pe care cetăţenii se gândesc de două ori înainte de a o consuma sau de a o folosi în gospodărie.

Prin urmare, într-o notă adresată săptămâna trecută conducerii județene a operatorului de apă-canal, Ion Ursulescu, directorul Exploatării Aquacaraș Caransebeș, atrăgea atenţia că apa potabilă depășeste indicele de turbiditate, iar dozarea necontrolată cu clorură de aluminiu poate duce la creșterea valorilor de aluminiu în apa tratată.

În opinia celor de la Aquacaraș, această situaţie s-ar datora faptului că, atunci când plouă, pârâul Dalci, care se varsă în Lacul de acumulare de la Zervești, produce o turbiditate care depășește posibilitățile de tratare pe care le are Uzina de Apă din Caransebeș în acest moment. Prin urmare, conducerea Exploatării caransebeşene a solicitat Laboratorului central din Reșița al Aquacaraş efectuarea de analize în teren, prelevarea de probe din Lacul Zervești și pârâul Dalci, care din cauza traseului prin care trece poate fi poluat și din punct de vedere bacteriologic, nu doar al turbidității.

În opinia celor de la Aquacaraş, de vină pentru situaţia creată ar fi Hidroelectrica și Apele Române, care, în ciuda unor încercări de remediere rămase fără un rezultat palpabil, nu au făcut nimic concret. Conform acestora, proprietarul apelor din ţară, Apele Române, trebuia să facă lucrări de curățare și întreținere a acestor zone, pe care nu le-a făcut de foarte mulţi ani, iar Hidroelectrica avea în plan să realizeze un canal care să nu mai fie afectat de poluatorii din zonă, dar nu aveau deblocați banii pentru această operaţiune pe care, în final, nu au mai realizat-o.

O altă ipoteză vehiculată, mai ales de cetăţenii din Dalci, ar fi aceea că nu ploile sunt de vină, ci aceia care poluează pârâul ce se varsă în Lacul de acumulare Zerveşti, principala sursă de apă potabilă a municipiului, vinovaţi fiind cei care exploatează pădurea din zonă și Ocolul Silvic, care trag lemne prin acest pârâu și trec cu mașinile de mare tonaj prin albia lui.

La rândul său, Felix Borcean, primarul municipiului Caransebeş, este de accord că problema este pârâul Dalci, care în funcție de vreme creează o turbiditate prea mare în lacul de acumulare de la Zervești. „Dacă pârâul ar fi deviat, așa cum s-a încercat prin realizarea unui proiect, în urmă cu ceva timp, atunci nu ar mai fi apărut probleme, însă singurul răspuns plauzibil este pornirea noii Uzine de Apă de la Caransebeș”, a spus edilul.

Vineri, 10 martie, conducerea Primăriei municipiului şi cea a societăţii Aquacaraș s-au întâlnit la Reşiţa pentru a încerca să rezolve această problemă... tulbure. Operatorul judeţean de apă-canal a dat un comunicat după această întrevedere, în care se spune: „Ca urmare a situației privitoare la calitatea apei furnizate în municipiul Caransebeș datorată încărcării foarte mari a pârâului Dalci, care a afectat calitatea apei brute din Lacul Zervești, sursă de apă brută pentru municipiul Caransebeș, SC Aquacaraș SA a notificat toate autoritățile competente în vederea dispunerii de măsuri coerente și concrete care să ducă la îmbunătățirea urgentă a calității apei brute. Cu toate eforturile depuse pentru tratarea apei în scopul potabilizării, nu s-a reușit scăderea turbidității sub 5 grade NTU, deși în procesul de tratare s-au folosit dozele maxim admise de reactivi de tratare. SC Aquacaraș SA va acorda bonificații la facturile de apă emise pentru municipiul Caransebeș, în funcție de numărul de zile în care apa furnizată nu s-a încadrat în integralitate în parametrii de potabilitate”.

O palidă consolare pentru cei care, de atâta vreme, privesc la mâlul care ţine loc de apă la robinetele lor...

Powered by Jasper Roberts - Blog