Dacă în unele judeţe ale ţării morţii sunt „aliniaţi” şi trimişi să-i voteze pe cei vii, la ordinul baronilor locali, în Caraş-Severin morţii apar pe listele de consilieri, ca mai apoi să fie excluşi la aproape zece ani ani după ce au fost duşi la groapă, li s-au făcut praznice de pomenire şi, de ce nu, unii i-au şi uitat.
S-a întâmplat la Prefectura Caraş-Severin, ai cărei funcţionari au exclus un consilier local, mort de când lume. Mai precis, în 2007. Treacă meargă că omul a fost exclus, culmea e că răposatul nici măcar nu a ocupat o astfel de funcţie în Consiliul Local Fârliug. Cu toate acestea, onor Prefectura a emis ordin de încetare a mandatului, după ce Biroul Politic Județean PNL Caraș-Severin l-a exclus, în luna martie 2016, pe Dimitrie Pătruţ din rândurile partidului, atenţie, fără ca acesta să fi fost vreodată membru de partid.
Nimeni nu a observat greşeala, Prefectura a emis ordinul de încetare a mandatului în baza Adresei primită de la PNL care a exlus din partid un număr de şapte consilieri din Fârliug, ce trecuseră cu bagaje cu tot în PSD. Între ei s-a aflat şi mortul, la propriu, ce nu are odihnă nici măcar în cimitirul din sat.
Ceea ce părea o glumă sinistră se transformă într-o telenovelă cu iz de prostie omenească, Cei şapte liberali excluşi, între care şi „mortul”, se adresează instanţei solicitând anularea hotărârii emisă de BPJ PNL Caraş-Severin. Lista cu revendicarea respectivă a ajuns şi la Prefectura Caraş-Severin care a luat de bună adresa PNL şi a aplicat legea, chiar dacă unul dinte reclamagii se odihneşte la doi metri sub pămînt.
Cum s-a ajuns aici? Simplu. În 2012 liberalii şi social-democraţii au candidat sub sigla USL. Între cei aleşi în CL Fârliug s-a numărat şi Ion Gheorghe Pătruţ, fratele mortului din povestea de faţă, numai că PNL şi Prefectura s-au îndreptat împotriva lui Dimitrie Pătruţ.
"Ion Gheorghe și-a dat seama că e o greșeală, că nu poate fi vorba despre fratele lui, și tocmai de aceea a semnat pe o listă unde apare numele «Dimitrie Pătruț» și a completat cu datele sale de identificare”, a explicat Ioan Cornel Negariu, fostul viceprimar al comunei Fârliug.
Prefectul Florenţa Albu susţine că a fost declanşată o anchetă internă pentru a se stabili despre ce greşeală este vorba. Prefectul mai spune la prefectură nu existe date în plus despre candidaţi şi nici CNP-uri, ci doar nume de persoan. Dosarele de candidat rămân la birourile electorale. La Prefectură s-a primit o adresă de la consilierii din Fârliug prin care cereau să nu fie suspendaţi, deoarece au atacat decizia de excludere în instanţă. Pe acea adresă apare şi Dimitrie Pătruţ, iar Primăria Fârliug cu care Prefectura a purtat o corespondenţă bogată, nu a sesizat că Dimitrie Pătruţ n-ar fi consilier sau că ar fi chiar mort.
De aici toată nebunia. La câtă încleştare există în această campanie, o astfel de poveste demnă de Păcală şi Tândală ne descreţeşte frunţile.