Menu

Articol

Marcel Vela şi Pilonul 2 de pensii: „Vrem ca românii să aibă bătrâneţi liniştite”

Marcel Vela

Într-o conferinţă de presă ţinută vineri la Reşiţa, senatorul Marcel Vela, care este şi preşedinte al PNL Caraş-Severin, a tras un semnal de alarmă în privinţa mult-discutatului subiect referitor la Pilonul 2 de pensii. Pentru ca românii să aibă bătrâneţi liniştite, este nevoie ca PSD să nu-l „naţionalizeze”, după cum mărturisesc liberalii.

„Pilonul 2 de pensii este un fond administrat privat, compus din conturile individuale ale tuturor angajaților care au astăzi sub 45 de ani. Contribuțiile la Pilonul 2 sunt azi în cuantum de 3,75% din salariul brut, se scad din cei 25% CAS, fiind banii virați automat în contul individual al fiecărui angajat. Banii din Pilonul 2 pot fi retrași (contribuțiile acumulate + profit) la împlinirea vârstei de 60 de ani, fie într-o singură tranșă, fie eșalonat, în funcție de opțiunea titularului. Banii din Pilonul 2 sunt proprietatea celor care contribuie, nu a statului! Se acumulează în conturi individuale și pot fi lăsați moștenire în cazul în care titularul nu beneficiază de ei“, a ţinut să precizeze senatorul liberal.

În opinia PNL, încă din primăvara anului trecut s-au vehiculat informațiii legate de „naționalizarea” Pilonul 2. Scandalul iscat a făcut ca Guvernul să dea înapoi, pentru un timp. Câteva luni mai târziu, noul ministru de Finanțe anunța desființarea Pilonului 2, iar în toamna anului trecut PSD-ALDE s-a repliat și a ales o strategie în mai mulți pași: diminuarea contribuțiilor către Pilonul 2 și abia apoi  naționalizarea. Primul pas a fost făcut prin emiterea de către Guvern a OUG nr. 82/2017.

Vela afirmă că rațiunea înființării Pilonului 2 de pensii este aceea ca actualii angajați să aibă un supliment financiar în momentul ieșirii la pensie, în mod complementar cu pensia pe care o vor primi de la stat. Din Pilonul 2 rezultă o pensie suplimentară, care va completa pensia la care au dreptul toți angajații în virtutea contribuției realizate la Pilonul 1. Cele 2 tipuri de pensii nu se exclud, ci din contră, se completează

„România se va confrunta cu o majoră problemă demografică, respectiv ieșirea la pensie a unei generații de actuali angajați care reprezintă un vârf demografic. Astfel, numărul pensionarilor raportat la cel al salariaților va ajunge să fie 3 la 1 (în prezent este 1 la 1). Fără soluții de tipul Pilonul 2 (acumulare și multiplicare) plata unor pensii decente de la stat va fi aproape imposibil”, a mai spus senatorul PNL.

Liberalii vor declanşa şi vor susţine o campanie naţională pe această temă, pentru ca românii „să aibă bătrâneţi liniştite şi să nu se întâmple un lucru incorect, ilegal şi imoral cu banii lor“.

Powered by Jasper Roberts - Blog