Începând de mâine, 7 octombrie, şi până duminică, 9 octombrie, la Reşiţa, se organizează „Zilele Recoltei 2016”. Deşi, obiceiul bănăţenilor de a-şi umple şpaisul cu alimente, la vreme de toamnă, s-a mai diminuat, nu a dispărut cu totul. Tradiţia e tradiţie şi dacă aşa s-a moştenit din vremuri imemoriale, obiceiul merge mai departe.
Moştenirea a fost iniţial din zona rurală, fiindcă ţăranii ştiau de mult că iarna nu-i ca vara, aşa că se aprovizionau, din toamnă, ca să aibă în zilele (şi nopţile) cu ger şi viscol, după ce întinde mâna. Ce-i mai reconfortant, când afară vântul viscoleşte zăpada, să faci un pas până în şpais, la kiskanta cu cârnaţi în untură (kiskanta - recipient de tablă, în care se punea uleiul, dar şi cârnaţii fripţi în untură), să reîncălzeşti cârnaţii (ce parfum!) şi să-i mănânci cu murături de varză, castarveţi sau gogonele! Mă rog, sau cu murături asortate.
În perioada societăţii socialiste multilateral dezvoltate, obiceiul aprovizionării de toamnă s-a întărit şi la oraş, mai ales că în restul anului, la oraş, era mereu criză de alimente. Cei mai vechi ştiu cum se organizau comitete cetăţeneşti ad hoc, care aveau grijă ca asupritorii gestionari de la aprozare să vândă mai puţin, să ajungă la toată lumea!
Deci, în domeniul aprovizionării de toamnă, avem istorie!
De toate pentru toţi!
În acest context, Primăria Municipiului Reşiţa și Consiliul Local, SC Piețe Reșița SRL și Camera Agricolă a județului Caraș-Severin organizează, în perioada 7-9 octombrie 2016, manifestarea „Zilele Recoltei 2016”, în Parcul Tricolorului din Reșița, unde sunt așteptați producători de legume și fructe, artizani și mici fermieri.
Pe parcursul celor trei zile, cetăţenii vor avea posibilitatea de a achiziţiona produse de sezon, la prețuri de producător, fructe și legume proaspete, miere și produse apicole, cătină, dulcețuri preparate după rețete tradiționale, prăjituri de casă. Pentru cei care nu vin neapărat să-şi umple şpaisul (să o clarificăm, şpais = cămara de alimente), ci vin din fudulie, să-şi mai spele ochii şi să-şi încânte simţurile, vor fi pregătite alte mărfuri tentante, cum ar fi, costume populare, obiecte de artizanat, vată de zahăr pe băţ, tradiţionalii mititiei și kurtos kalacs. Nu vor lipsi vinoasele, beroasele şi spirtoasele.
De la Primărie suntem informaţi că vor participa cultivatori și legumicultori din comunele cu tradiție în domeniu: Fârliug, Belinț, Soceni, Gherteniș, Ezeriș, precum și din alte localități din județ.
Evenimentul va fi condimentat cu muzică și dansuri tradiționale, preparate la grătar și delicatese la ceaun pentru gurmanzi dar și posibilități de divertisment pentru toate vârstele, ne scrie Primăria Reşiţa.