Marian Stan, fost actor al teatrului dinReşiţa, în anii ’80, revine pe scena reşiţeană, după 30 de ani de când a jucat ultimul spectacol, în sala Casei de Cultură a Sindicatelor, unde se desfăşurau atunci reprezentaţiile. Marian Stan a fost actor al Teatrului de Stat Reşiţa în perioada 1982-86, fiind coleg de scenă cu George Drăgulescu, Cornel Manolescu, Cristian Drăgulănescu, Guţă Alexandrescu, Zeno Balint, Coca Mihalache, Ovidiu Cristea, Cita Cristea, George Custură, Adriana Trandafir şi cu mulţi alţii.
Marian Stan a revenit, în aceste zile, la Reşiţa, pentru a (re)debuta în faţa publicului reşiţean, într-un spectacol, producţie a Teatrului de Vest Reşiţa, care va fi prezentat în cadrul Festivalului internaţional de Teatru „Scena ca o stradă” Reşiţa 2017. Este vorba despre „Migraaaaanţi sau Prea sunt mulţi pe nenoroicta asta de barcă”, de Matei Vişniec, regia Ovidiu Caiţa, unde Marian Stan interpretează două roluri: Bătrânul şi Omul cu geanta diplomat. Marian Stan şi-a regăsit locul în trupa actorilor reşiţeni, după ce a aflat (de la fostul organizator de spectacole, am putea spune „legendara” Mia Vidican - actualmente Peia), că se caută un „actor matur” pentru un rol în „Migraaaaanţi”, Teatrul de Vest neavând decât actori mai tineri, cei mai vârstnici fiind în jurul a 40 de ani. Zilele trecute a venit la Reşiţa, s-a prezentat la casting şi a fost acceptat.
„Dacă vrei să faci teatru, du-te la Reşiţa!”
Marian Stan s-a născut în1958, în cartierul Giuleşti, din Bucureşti, şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, în anul 1982, la clasa Amza Pelea. Prin repartiţie, avea de ales între Reşiţa şi Petroşani. A ales Reşiţa pentru că directorul Teatrului Mic, scriitorul Dinu Săraru, l-a sfătuit: „Dacă vrei să faci teatru, du-te la Reşiţa. Acolo se face treabă serioasă”, ne-a mărturisit Marian Stan. La Reşiţa a debutat în, pe atunci, celebrul spectacol „Mă propun director”, de Viorel Cacoveanu, regia Mihai Manolescu, spectacol care a avut viaţă scurtă, fiind considerat subversiv de către autorităţile comuniste.
„La Reşiţa toţi eram prieteni”
Referitor la experienţa sa reşiţeană şi la revenirea în Banatul de Munte, Marian Stan ne-a declarat:
„Mi-a plăcut la Reşiţa, mi-a plăcut în Banat. Chiar le spuneam prietenilor mei bucureşteni: Măi, dacă vreţi să vedeţi integrare şi convieţuire multietnică, mergeţi în Banat! Îmi aduc aminte că, azi, eram chemaţi la o rugă sârbească, mâine, beam cu ungurii, pe urmă cu nemţii. Toţi eram prieteni şi nu simţeam nicio reţinere, nicio diferenţiere în funcţie de naţionalitate. Fapt care, să recunoaştem, nu era la fel prin alte părţi. Sigur, îmi aduc aminte de sălile pline, de colegi, de turnee. A fost frumos! Probabil că memoria reţine mai ales întâmplările plăcute, dar, pot să spun că a fost frumos!”
„Acum, că am revenit la Reşiţa, văd că s-au mai construit nişte blocuri, dar nu văd o mare diferenţă şi resimt aceeaşi atmosferă plăcută. Mă bucură că s-a reabilitat Palatul Cultural şi teatrul are aici o sală cochetă. Mă înţeleg cu noii colegi, mă înţeleg cu regizorul şi am încredere că va ieşi un spectacol bun. Şi, cine ştie, depinde şi de conducere, poate rămân la Reşiţa în continuare. Eu mi-aş dori!”, ne-a spus Marian Stan.
ProTV, Italia, Trenul vieţii...
După ce a plecat de la Reşiţa, Marian Stan a fost actor la Teatrul din Ploieşti şi la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti. Între anii 1997-2001, a lucrat într-o firmă din cadrul trustului ProTV, unde a ajuns director executiv, după care a plecat în Italia, unde a fost mediator cultural, actor, regizor. Rolurile jucate în piese de teatru şi în filme sunt nenumărate. Amintim aici doar faptul că Marian Stan este „vocea” care interpretează câteva piese muzicale evreieşti în celebrul film „Train de vie - Trenul vieţii”, în regia lui Radu Mihăileanu, film distins cu mai multe premii internaţionale.
Festivalul Internaţional de Teatru „Scena ca o stradă” Reşiţa 2017 se va desfăşura în perioada 10-20 februarie, aducând pe scena reşiţeană peste 25 de spectacole de teatru, precum şi nume mari ale scenei româneşti. Pe perioada festivalului şi-a anunţat prezenţa la Reşiţa şi cunoscutul dramaturg Matei Vişniec, în prezent stabilit la Paris.