Scriitorul Matei Vişniec, unul din cei mai cunoscuţi dramaturgi contemporani, cel mai jucat dramaturg român din Europa din ultimii ani, a sosit aseară la Reşiţa, pentru a asista la premiera spectacolului „Migraaaaanţi”, pe care a scris-o anul trecut şi care a avut premiera absolută, în urmă cu câteva săptămâni, în Franţa. Premiera din România a spectacolului, cu numele complet, „Migraaaaanţi sau prea suntem mulţi pe nenorocita asta de barcă”, a avut loc aseară, la Palatul Cultural, în prima zi a Festivalului Internaţional de Teatru „Scena ca o stradă” Reşiţa 2017, în regia lui Ovidiu Caiţa şi scenografia Oanei Cernea. Premiera de la Reşiţa a avut parte de o sală arhiplină şi de chemarea la rampă, în mai multe rânduri, a trupei de actori reşieni, pentru aplauze.
După spectacol, Matei Vişniec ne-a spus:
„Am văzut un spectacol de mare forţă şi ceea ce m-a marcat a fost complicitatea extraordinară dintre sală şi actori, de unde, impresia mea clară că e un spectacol necesar. Dar, în primul rând, aş vrea să salut, încă o dată, teatrul românesc, teatrul de bună calitate! Deseori, în Occident, îmi lipsesc aceşti actori extraordinari, viscerali, acestă manieră de a face teatru din România, în care imaginea merge în paralel cu cuvântul, în care se scormoneşte şi în emoţie, în emoţia corporală, în emoţia de grup, nu numai în cuvânt! Acest teatru vine dintr-o şcoală, care, după părerea mea, se menţine. Dacă ar fi să exportăm ceva, noi, românii, cred că am putea exporta cultură, teatru, şcoală de teatru şi literatură, cred. Mai am câteva specacole în Europa, care se dezvoltă în jurul acestei piese. Primul spectacol cu această piesă s-a montat la Avignon. Va fi reluat acest spectacol, anul acesta, la festivalul de la Avignon. Este un teatru important acolo, la Avignon, Theatre du Chêne Noir, Teatrul Stejarul Negru. Acum câteva săptămâni, pe 25 ianuarie, am avut o premieră cu acest spectacol la Torino. De fapt, pentru acel regizor, Beppe Rosso, am scris această piesă. Urmează un alt spectacol în Moldova, la Chişinău, la Tetrul Satiricus, spectacol pus de Alexandru Grecu, un alt spectacol în Grecia, altul în Portugalia”.
„La Reşiţa am trăit momente de mare bucurie sufletească!”
„Această piesă am scris-o dintr-o urgenţă, pentru că noi suntem toţi în faţa unui fenomen care ştim că va schimba faţa multor ţări, dacă nu cumva faţa Europei, dar, nu înţelegem cum trebuie fenomenul, şi nici nu putem să-l înţelegem, pentru că suntem în interiorul valului. Am scris acestă piesă din dorinţa de a înţelege eu însumi ce se întâmplă. La această piesă au colaborat, în acelaşi timp, jurnalistul Matei Vişniec şi dramaturgul Matei Vişniec. Amândoi şi-au dat mâna şi sunt foarte încântat când găsesc „complici”, oameni cum e cazul aici, cu această echipă de la Reşiţa, care a crezut în acest text, a considerat că trebuie să investim energie în acest spectacol. În seara aceasta am avut momente de mare bucurie sufletească şi mi-am spus, iată, nu sunt singur, nu suntem singuri cei care credem că teatrul poate să ne ajute să ne înţelegem pe noi înşine, să înţelegem lumea în care trăim. Pentru că lumea în care trăim, am impresia că se complică, iar instrumentele de descifrare sunt din ce în ce mai puţine. Ori, teatrul rămâne un instrument de descifrare a dilemelor, a fenomenelor complexe, rămâne un loc de dialog şi de emoţie complice. Pentru că teatrul, poate că este unul dintre ultimele locuri de socializare directă. Aici, oamenii vin în faţa unor oameni vii, care vor să înţeleagă împreună ceva şi să trăiască un moment de intensitate intelectuală şi artistică”, a mai spus scriitorul Matei Vişniec, în sala de spectacole a Palatului Cultural.