Menu

Articol

Meniu complet cu muște, greieri și cărăbuși de mai

În școala generală, dacă țin bine minte, profesoara de zoologie ne obliga să avem fiecare un  insectar, pentru care primeam notă. Alergam cât era de mare vacanța de vară să prindem fluturi de toate felurile, dar și  muște, greieri, lăcuste și alte goange în care înfingeam un ac cu gămălie și le aranjam ca la expoziție într-o cutie de lemn tapetată cu vată. Ca între copii, făceam schimb între noi, în cazul că unul avea nevoie de o rădașcă, iar altul de tăuni ori cărăbuși de mai.

Doamna profesoară ne-a învățat că păsările se hrănesc cu insecte de genul celor enumerate mai sus, cu viermișori, râme și alte gângănii. Chiar aveam în cărți, dar și în laboratorul de specialitate al școlii planșe explicite în acest sens. În mintea noastră de copii, viermii ăia, ca și muștele de altfel, eru scârboșenii, nu doar pentru că așa ne învățau părinții. Țin minte că, la celebra emisiune Teleenciclopedia se prezentau documentare cu tot felul de triburi uitate de lume în jungla amazoniană care mâncau furnici și gândaci, iar o săptămână vorbeam la școală doar despre așa ceva. Pentru ăia nu se inventase carnea de porc, îmbrăcămintea, să nu mai spun de civilizație.

După mulți ani de la toate cele trăite de mine și de generația mea, iată vine un deștept din Comisia Uniunii Europene care propune o lege, potrivit căreia muștele, viermii și greierii să devină o alternativă de hrană pentru noi toți. Adică, neamțul să renunțe la cremwursti, vienezul la șnițel, ungurul la celebrii lor cârnați, italianul la pizza, nordicul la biftecul în sânge, iar noi la mici și pârjoale, pentru că  nu sunt bune. Că prea am devenit obezi, cu sângele îngroșat și colesterolul mare de la atâta carne de porc. Că ne îmbolnăvim de inimă, de cancer și de alte boli care ne aduc sfârșitul cât ai bate din palme. Iar ca să scăpăm de toate belelele astea, se propune să schimbăm dieta și să trecem pe muște, viermuși de dat la pește, cărăbuși, lăcuste și ce s-o mai găsi prin iarbă. Că ăștia nu conțin colesterol, sunt crocanți, suculenți, nutritivi și pot fi crescuți în ferme speciale care ferme au avantajul că nu emană mirosuri precum cele de porci ori găini.

Carevasăzică, până nu de mult îi înjuram pe ăia care ne dădeau să mâncăm salam cu soia, iar acum să fim de acord cu scârboșenile propuse de un îmbuibat care nu știe cum să iasă în evidență. Este exclus. Să se hrănească ei la Bruxelles și Strasbourg cu delicatețuri de astea, eu prefer să crap din cauza colesterolului, în timp ce privesc la muștele, greierii și cărăbușii din insectar și nu la cei din farfurie!

Powered by Jasper Roberts - Blog