Pictorul şi scriitorul Mihai Vintilă va primi, astăzi, titlul de „Cetăţean de Onoare” al judeţului Caraş-Severin. Mihai Vintilă este medic veterinar pensionar, este născut la Caransebeş (n. 10 martie, 1932), locuieşte în Reşiţa şi a devenit cunoscut în ţară şi în străinătate deja din anii ’70 ai secolului trecut, când a început să se ocupe tot mai serios de pasiunea sa, pictura.
„Domnule Vintilă, dumneata când pictezi, parcă ai cânta o doină!"
Într-un fel, Mihai Vintilă este, şi el, un produs al profesorului Petru Galiş, la cursurile căruia Mihai Vintilă s-a prezentat, în anii ’70, pentru a face pictură „cultă”. Dar, maestrul Galiş i-a spus că talentul său nativ şi naiv nu ar trebui „pervertit”, sfătuindu-l să nu mai urmeze niciun fel de şcoală de artă plastică, ci, doar, să privească lumea şi să o picteze conform instinctelor sale. „Domnule Vintilă, dumneata când pictezi, parcă ai cânta o doină la fluier. Nu are rost să înveţi notele pentru că doina nu ar mai suna la fel de bine. Du-te acasă şi pictează!”, i-a spus profesorul Petru Galiş, care, pe atunci, preda pictura la Şcoala Populară de Artă din Reşiţa. Iar Mihai Vintilă i-a urmat sfatul. Reamintim faptul că şi maestrul Petru Galiş a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Judeţului Caraş-Severin, anul acesta.
Mihai Vintilă a pictat cu hărnicie şi pasiune, obţinând zeci de premii naţionale şi internaţionale, lucrările sale fiind prezente în muzee, galerii de artă şi colecţii prestigioase din lume. În urmă cu câţiva ani a donat 47 de lucrări Galeriei de Artă „Corneliu Baba” a Casei de Cultură din Caransebeş, şi 40 de lucrări Muzeului Banatului Montan din Reşiţa.
Scriitorul Mihai Vintilă
Mihai Vintilă, pe numele său din documente – Ilie-Mihail Vintilă, este şi scriitor. A publicat 13 volume, cele mai multe cu povestiri autobiografice, însoţite de desene relizate tot de el, precum şi autorul primului dicţionar de artă naivă din ţară: „Dicţionarul Artei Naive din România”, editura Timpul, Reşiţa, 2001.
Mihai Vintilă: „De fapt, e mai multă tristeţe”
Referitor la faptul că i se va decerna titlul de „Cetăţean de onoare” al judeţului Caraş-Severin, Mihai vintilă ne-a mărturisit:
„Am primit vestea cu bucurie. Mă bucur ca un copil, deşi, la vârsta mea de 84 de ani, bucuriile sunt puţine. Iar de când a murit fiica noastră, de foarte tânără, eu şi soţia mea nu mai avem aşteptări de la viaţă. Şi bucuriile, dacă apar, sunt mult estompate. De fapt, e mai multă tristeţe. O mare tristeţe. Mă mai salvează munca”. Şi scriitorul ne-a mărturisit că, în prezent, lucrează la un nou volum autobiografic, cu titlul, „Dincolo de opt decenii”.
Mihai Vintilă este „Cetăţean de Onoare” al municipiului Caransebeş, din 2005, şi „Senior al Culturii” din Caraş-Severin, din 2011. Luna aceasta, în 15 mai, a primit Diploma de Excelenţă a Asociaţiei Generale a Medicilor Veterinari din România, pentru prodigioasa activitate în domeniul picturii şi literaturii.