Menu

Articol

Miliardul lui N. Sârbu nu era numai din salariul pe 2009. A încasat şi nişte restanţe!

Fostul director al Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici” Caraş-Severin (în 2009, Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici” Reşiţa), Nicolae Sârbu, ne-a trimis un drept la replică la articolul „Ai carte, ai parte, dar nu ca pe vremuri… Clara Constantin, director încă 4 ani”, articol în care este trecut şi salariul domniei sale, din anul 2009, conform declaraţiei de avere din anul 2010. Declaraţia de avere e un act oficial, asumat sub semnătură proprie, în care este scris, negru pe alb, la capitolul, Venituri ale declarantului din ultimul an fiscal încheiat: 97.676 lei salariu 2009. Semnează, Nicolae Sârbu.

Într-un limbaj colorat, Nicolae Sârbu ne scrie faptul că în anul de criză 2009, când în România se tăiau salarii şi Boc cu Băsescu ne explicau cum stă treaba cu austeritatea, domnia sa a încasat aproape un miliard de lei vechi, nu din salariul pe acel an, ci a primit şi nişte restanţe pe trei ani anteriori. Noi îl credem. Banii au fost încasaţi în urma unui proces civil intentat Consiliului Judeţean Caraş-Severin, în care instanţa a decis că Sârbu a fost încadrat greşit (cu un salariu prea mic).

Aflăm că Nicolae Sârbu se simte tras în noroi, pentru faptul că, într-un articol, a fost menţionat salariul său, scris cu pixul domniei sale în declaraţia de avere, un document afişat public, conform legii. Şi Nicolae Sârbu solicită un drept la replică. Acest drept nu i se poate lua. Fiecare are dreptul să se prezinte aşa cum este.

DREPT LA REPLICĂ

„NEPROFESIONALISM ŞI NESIMŢIRE

Citesc, cu stupefacţie, în ziarul on-line „Argument”, din Reşiţa, din 2 decembrie 2015, un articol semnat de Matei Mircioane. Chiar în ziua în care la postul Banat TV, vorbisem, între altele, mai voalat, despre lipsa de profesionalism şi de nesimţirea care domneşte în presa de azi şi în unele instituţii culturale din judeţ, unde primează interesul personal, fără nicio jenă. Iar articolul la care mă refer îmi confirmă cele spuse cu amărăciune despre cele care mă înconjoară, vai, în aceste nefaste şi stupide împrejurări.

Dar să las indignarea la o parte şi să mă refer la ce poate debita un neprofesionist (fără meserie şi fără conştiinţă) despre mine. Într-un subtitlu bolduit se spune clar … cu o mare minciună: „Nicolae Sârbu avea un salariu de un miliard pe an!”. Măi, să fie! Cum se poate aşa ceva? Ce ştie Matei Mircioane şi eu nu ştiu? Oare Consiliul Judeţean, care l-a aprobat, ştia despre un astfel de (presupus) salariu anormal?

De fapt, urechistul Matei Mircioane, în prostia lui nu ştie. Ne-am întâlnit în aceste zile, ne-am strâns mâna, i-am dat o carte şi putea să mă întrebe despre enormitatea care-i umblă prin cap. Un ziarist aşa avea obligaţia să facă. Dar Mircioane nu-i şi nu a făcut. De unde a luat el acest salariu fabulos. În declaraţia mea de avere pe anul 2009, pe site-ul Consiliului Judeţean, apare 46.454 RON, venit anual încasat din salariu. Asta însemnând aproape 3.872 lei pe lună. În 2010 apare un total de 97.676 RON, cu menţiunea salariu 2009. Ceea ce poate însemna că e vorba şi de salariul pe 2009, eu nelucrând tot anul 2010.

Dar aici mai este un tâlc. Aproape 3 ani de zile am sesizat-o pe doamna Ana Blejan, fost şefă a serviciului resurse umane, că eu nu sunt încadrat legal, conform contractului de manager. Nefiind nici juristă, respectiva o ţinea pe-a ei. Drept urmare, am intentat un proces civil. Printr-o sentinţă rămasă definitivă, Tribunalul Judeţean a obligat Consiliul Judeţean Caraş-Severin să-mi plătească retro-activ, drept daune materiale diferenţa dintre salariul primit efectiv şi cel la care îmi dădea dreptul legea. Această sentinţă există în arhivă, anexată la formele prin care mi s-au plătit, în rate, cuvenitele drepturi băneşti. Să fie vorba de ele?

Cum rămâne însă cu dezinformarea şi denigrarea mea privind acel salariu „fabulos” din articol? Faţă de „mieluşeana” nedreptăţită de Clara Constantin.

Dar să vedem şi referirile la managerul care, după mine, a stricat destule şi se tot înghesuie să se compare cu mine. De unde a văzut Matei Mircioane ce prevede noul contract de management al Clarei? El nu este încă postat pe nici un site. Şi cum poţi să compari răspunderea unui vice-preşedinte ales de un întreg judeţ, cu un director care conduce abia peste 10 oameni? Despre ce normalitate e vorba? Poate despre faptul că şi azi, după atât vreme, Biblioteca Judeţeană este în afara Legii bibliotecilor. De ce nu se află pe site, nici acum, cum prevede legea, vechiul contract de manager al Clarei Constantin? A văzut „comisia de specialişti” (Liubiţa Raichici, Laurenţiu Roşu, Aurel Marinescu?) ce prevedea acel contract, că pe baza lui, punct cu punct, se acordă notele acelea nejustificate, care s-o scutească de un nou concurs? În această perioadă, Clara Constantin a bramburit personalul şi fondul bibliotecii. Drept pentru care sesizez Parchetul Judeţean Caraş-Severin. La ce concurs face referire Mircioane (Mincioane?), de vreme ce el nu a fost anunţat prin nicio modalitate. Principala obligaţie a unui manager de a-şi apăra instituţia (personalul şi fondul bibliotecii) nu a fost îndeplinită. Cum să-i dai notă maximă? Sper să am ocazia să dau şi alte informaţii.

Ce se-ntâmplă cu instituţiile noastre de cultură, cum se gestionează resursele, cine „lucrează” acolo? Se impune o analiză profesionistă, fără politică şi fără prostie. Ar trebui să ştie multe şi Matei Mircioane, care se-agaţă de numele Sârbu, ca un scai. Bre, Mircioane, în afara facultăţii, am două atestări de ziarist! Am luat două premii naţionale ca director şi două ca reporter. Nemaivorbind de faptul că am 20 de cărţi tipărite. Ce interese slujeşti tu, de vrei să mă tragi în noroi? Sau, poate, e vorba doar de neprofesionalism şi nesimţire cu iz penal!”

NICOLAE SÂRBU

Powered by Jasper Roberts - Blog