Menu

Articol

Militarii Regimentului 17 de Rachete Antiaeriene, comemorați la Reșița

22 Decembrie este ziua în care, de 27 de ani la Reșița sunt comemorați ostașii Regimentului 17 Rachete Antiaeriene, uciși în evenimentele sângeroase care au avut loc aici, în decembrie 1989. O comenorare tristă pentru că, dincolo de aducerile aminte despre eroii acelor zile, după mai bine de un sfert de secol, bâjbâim în căutarea adevărului cu teroriștii pe care nimeni nu i-a văzut, cu atât mai puțin să-i fi prins ori omorât.

Fostul comandant al unității din acele zile, gen. (r.) Vasile Cocoșilă era și el trist pentrui faptul că după atâta vreme, armata continuă să fie culpabilizată, chiar dacă la Reșița, niciun soldat al Regimentului 17 Rachete Antiaeriene nu a ieșit în stradă pentru a trage în populația adunată în actuala Piață a Prefecturii.

Generalul Cocoșilă a vorbit despre diversiunile din acele zile fierbinți, amintind, între altele, pe cea potrivit căreia teroriștii ar fi cerut mai multe ambulanțe, cu scopul pătrunderii în unitatea militară, în timp ce la spital se știa că de la Regimentul 17 Rachete Antiaeriene se solicita mașini ale salvării pentru transportul răniților.

Apoi, fostul comandant a mărturisit că începând cu noaptea de 22/23 decembrie 1989, asupra regimentului de rachete au tras profesioniștii antrenați special pentru astfel de situații și nicidecum amatorii. „Autopsia militarului Daniel Lupea, de exemplu, care a murit pe Punctul de control, a aratat că acesta a fost împușcat cu un glonț care i-a trecut prin stomac. Dacă era un glonț obișnuit, acesta scăpa cu viață, însă în urma autopsiei făcute a reieșit că acest glonț a explodat, la impactul cu trupul lui Daniel, ceea ce înseamnă că era vorba de un glonț – dum-dum – care nu exista în dotarea Armatei Române”, a mai spus gen. (r.) Vasile Cocoșilă.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, s-a adresat asistenței spunând: „Ca în fiecare an, ne-am întâlnit aici, la fosta bază a Regimentului 17 Rachete Antiaeriene din Reșița, pentru a comemora eroii regimentului care acum 27 de ani și-au dat viața apărând unitatea de cei care au atacat-o în acele zile din Decembrie 1989. Mulțumesc domnului general Cocoșilă pentru invitație și îmi doresc ca jertfa tinerilor de acum 27 de ani, fie că au fost civili, fie că au fost militari, să nu fi fost degeaba. Îmi doresc o Românie așa cum ei au visat-o și și-au dorit-o în acel Decembrie 1989”.

Au fost depuse coroane și jerbe de flori, la monumentul ridicat în memoria eroilor-martiri, în curtea fostei unități militare. 

Powered by Jasper Roberts - Blog