La Reşiţa, în sala Cinematografului Dacia, astăzi, a avut loc momentul inaugural al învăţământului profesional dual, cu participarea elevilor liceelor tehnologice, Colegiul Tehnic Reşiţa, Colegiul Tehnic Cărăşan şi Colegiul Economic al Banatului Montan, în prezenţa părinţilor şi profesorilor, a reprezentanţilor Primăriei Reşiţa, iniţiatoarea proiectului, a Inspectoratului Şcolar Judeţean, a unor invitaţi de la Timişoara şi Braşov, cu experienţă în ceea ce priveşte învăţământul dual. Practic, la Reşiţa, se reactivează învăţământul profesional, cu sprijinul agenţilor economici din oraş. Iniţiativa aparţine primarului Reşiţei, Ioan Popa, cu sprijinul fostului inspector şcolar general Adrian Doxan, căruia primarul i-a mulţumit pentru implicare. La eveniment, primarul Ioan Popa şi noul inspector şcolar general Ioan Benga au stat la aceeaşi masă, s-au gratulat şi şi-au promis sprijin reciproc pentru implemetarea învăţământului dual, însă, aşa, cam solemni şi cam de la semidistanţă.
Miţă, cel mai bun pizzar din câţi a cunoscut Ioan Popa!
Primarul Ioan Popa, pe lângă speranţa şi încrederea că se va face un lucru bun, atât pentru elevi, cât şi pentru societate, pe lângă mulţumirile adresate agenţilor economici, a dat exemplul tânărului Miţă. În urmă cu 10 ani, a venit la Casa Baraj un tânăr de 15 ani, care avea un vis, să facă pizza! Şi să fie un pizzar cum nu mai sunt alţii. Era tânărul Miţă, venit dintr-o comunitate vitregită de soartă, care a lucrat vreo 4 ani ca pizzar, specializându-se la locul de muncă, şi după 4 ani a plecat în Germania unde s-a descurcat extraordinar de bine. După ce a făcut ceva bani în Germania, Miţă a revenit la Reşiţa şi a fost reangajat imediat la Casa Baraj, pentru că este un meseriaş desăvârşit!
„Miţă e cel mai bun pizzar din câţi am cunoscut! Sper ca şcoala duală să dea scoietăţii astfel de tineri, ca Miţă!”, a spus plin de entuziasm şi emoţie primarul Ioan Popa.
121 de elevi încep şcoala duală la Reşiţa
Pe filiera şcolii duale din Reşiţa s-au înscris până în prezent 121 de elevi. Aceştia beneficiază de cazare şi masă gratuite, de bursă profesională de la bugetul de stat în valoare de 200 de lei pe lună, de manuale gratuite, de bursă de la Primăria Reşiţa de 100 de lei pe lună, de burse suplimentare de la agenţii economici şi de loc de muncă asigurat la finalizarea studiilor de 3 ani.
Ioan Popa: „Sunt fericit, dar nu va fi uşor!”
„Mă bucur că s-a întâmplat acest eveniment astăzi, este o încununare a muncii tripartite, ca să spun aşa, de la Şcoala Duală, care, vorba cuiva, trebuia să se numească Şcoala Trială! Un demers făcut de administraţia publică din Reşiţa, împreună cu Inspectoratul Şcolar şi împreună cu o pleiadă de agenţi economici care au înţeles să ni se alăture în acest proces. În primul rând lor le mulţumesc pentru că au avut curaj să se implice în acest demers. Sunt fericit să văd că din cei 121 de elevi înscrişi în primul an de Şcoală Duală Profesională la Reşiţa, 60 sunt din afara Reşiţei. Cu alte cuvinte, o ţintă din cele pe care le-am avut, adică, să aduc tinerii în oraş, iată că s-a îndeplinit! Nu va fi uşor, am spus şi de faţă cu toată lumea, nuva fi uşor, nu este gata, ci, abia acum începe această frumoasă aventură! Vor fi disfuncţionalităţi, vor fi dispute, aţi văzut la Braşov, au fost dispute între profesori şi tutori, adică între cei care instruiesc copiii la agentul economic şi profesorii care predau teorie, mă bucur că ni s-a comunicat acest lucru şi că ei fac team-building-uri şi se întâlnesc periodic, să se pună de acord în legătură cu modul în care vor lucra cu copiii”, a spus Ioan Popa.
Fiecare copil este un diamant!
„Eu îi sfătuiesc pe agenţii economici să fie calmi, liniştiţi, pentru că orice diamant, înainte de a fi un diamant, era o piatră neşlefuită în care nu vedeai valoarea. Orice copil poate fi şlefuit ca să ajungă un diamant, din punctul meu de vere, mă bucur şi le mulţumesc tuturor pentru implicare”, a mai afirmat primarul Ioan Popa.
La eveniment au mai fost prezenţi şi Ildiko Pataki de la CRIO Vest Timişoara, precum şi Ramona Ţiţeiu, directoarea Şcolii profesionale duale Kronstadt Braşov, care au vorbit despre avantajele acestei forme de învăţământ. După ce au vorbit doamnele de la Timişoara şi Braşov, inspectorul general şcolar Ioan Benga s-a tirat discret.
Evenimentul a fost moderat de prof. Lucia Peia, care este şi consilier local la Reşiţa, fiind şi unul dintre susţinătorii proiectului cu şcoala duală.
La finalul evenimentului, cei 121 de elevi au semnat contractele de studii cu agenţii economici care le vor susţine şcolarizarea şi la care vor efectua parctica în meserie.