Muzeul Cineastului Amator şi Universitatea „Eftimie Murgu” îi invită pe cinefilii reşiţeni la o nouă proiecţie KineDok powered by One World România. Invitaţia este făcută pentru aceast seară, începând cu ora 20.30, în sala B1 din Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa, unde va avea loc proiecţia filmului documentar „Mulțumesc pentru ploaie” , a regizoarei Julia Dahr. Este o producţie 2017 care merită vizionată.
Potrivit organizatorilor, „Pe parcursul a 5 ani, Kisilu, un fermier din Kenya, folosește camera video pentru a surprinde viața familiei sale, a satului său și a daunelor produse de schimbările climatice. El filmează inundații, secete și furtuni dar și costurile umane ale acestor fenomene: copiii lui ce sunt trimiși acasă de la școală, când nu poate plăti taxele; bărbații care se deplasează în orașe în căutare de locuri de muncă; tensiunile tot mai ample ale familiei. Atunci când o furtună violentă îi distruge casa, Kasilu începe să construiască o mișcare comunitară a fermierilor care luptă împotriva impactului cauzat de condițiile meteorologice extreme și reușește să aducă acest mesaj de speranță până la Conferința Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice din Paris, COP21. Aici la cel mai mare spectacol despre mediu de pe Pământ, pe fondul adversității, aroganței și forței politice, relația dintre Kisilu și regizoarea norvegiană Julia Dahr ia o întorsătură remarcabilă, aruncând o lumină puternică asupra mișcării justiției climatice și a lumilor foarte diferite pe care cei doi le reprezintă.“
KineDok este un program unic în Europa şi se derulează concomitent în şapte țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Norvegia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania în strâns parteneriat cu festivalul de film.Conform regulamentului, fiecare din țările participante contribuie cu documentare produse în ultimii ani, care rulează apoi în sute de locații din toate cele şaptet ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă.
Proiecțiile au loc sub format de cineclub, în spații neconvenționale și cât mai accesibile publicului de pretutindeni pe tot parcursul anului. Pentru că documentarele ajung rareori în sălile de cinema, care oricum s-au împuținat, o parte importantă din misiunea KineDok este de a merge în diferite orașe și de a folosi spiritul local al cafenelelor, galeriilor, și altor locuri populare. Aceste locații oferă o alternativă pentru întâlnirea dintre filmul documentar și public și creează o atmosferă intimă în care vizionarea unui film devine o experiență comunitară. Publicul are ocazia să se implice activ în discuții cu regizori, protagonişti şi alţi invitaţi.