Menu

Articol

Muzeul Banatului Montan pregăteşte expoziţia istoriei industriale a Reşiţei

Muzeul Banatului Montan din Reşiţa pregăteşte o expoziţie aniversară dedicată împlinirii a 245 de ani de industrie la Reşiţa, în data de 3 iulie, a.c. Expoziţia va reflecta, în primul rând, istoria industrială reşiţeană, însă va cuprinde şi elemente legate de minerit şi metalurgie din spaţiul Banatului de Munte. O parte din obiecte, imagini şi documente sunt deja adunate şi pregătite pentru a fi expuse, dar, pentru a realiza o expoziţie reprezentativă, directorul muzeului, Dumitru Ţeicu, face un apel la instituţii, firme şi cetăţeni să doneze muzeului orice obiect sau document legate de trecutul industrial din Banat.

Donaţiile sunt foarte importante

 „Important de reţinut ar fi că muzeele sunt instituţiile care cred că definesc cel mai bine identitatea unui loc, pentru că aici se concentrează tot patrimoniul. Cum putem să adunăm patrimoniul la muzeu? Patrimoniu poţi să aduni dacă ai bani să cumperi, iar dacă nu ai bani să cumperi, prin cercetare. Dar, prin cercetarea aduni numai patrimoniu arhelogic. În sfârşit, o a treia cale, foarte importantă, prin donaţii. Din păcate, la muzeul nostru, donaţii au fost doar două, într-adevăr, importante, în ultimii ani. A fost donaţia foarte importantă a artistului plastic Ioan Stendl şi a fost donaţia unei familii de evrei, plecată în Israel, familia Marosi, care ne-a donat toată colecţia lor de artă, 27 de tablouri”, ne-a declarat directorul muzeului, istoricul Dumitru Ţeicu.

Istoria industriei reşiţene, de la 1718 încoace

„Anul acesta sunt 245 de ani de industrie la Reşiţa, pe Valea Bârzavei. Cred că merită, şi nu numai cred, dar am şi început să lucrăm pentru ca la Muzeul Banatului Montan expoziţia de bază să se concentreze pe istoria Reşiţei. Vrem să organizăm o sală cu resursele naturale: cărbunele, fierul, cuprul, chiar, apa, exploatarea apei, exploatarea lemnului, în toată zona, din secolul XVIII, de la 1718, când Banatul ajunge provincie austrică, până la anul 2000. O altă sală va fi dedicată metalurgiei şi siderurgiei, o sală vieţii sociale, adică, să prezentăm cum arăta o casă de muncitori, cartierele muncitoreşti. Şi, în sfârşit, o sală va fi dedicată construcţiei de maşini. Cu documente şi imagini, din perioada St.E.G.-ului, perioada UDR-ului, în perioada comunistă, până în anul 2000, şi, mai ales obiecte”, a precizat Dumitru Ţeicu.

Un apel către uzinele reşiţene

 „Trebuie să spun că am primit de la uzina de la Bocşa o colecţie frumoasă de machete ale podurilor şi macaralelor pe care le-au realizat acolo. Avem o promisiune fermă de la TMK, de la domnul director general Romulus Ioan, că vom primi diferite obiecte şi piese interesante, din secolul XIX. Dar, am vrea să obţinem obiecte, piese, utilaje vechi, machete, dacă se poate, şi de la UCM Reşiţa şi de la Hidro Engineering, fostul institut de proiectări”, a mai spus directorul Ţeicu.

Conform proiectului, marea expoziţie dedicată industriei reşiţene şi a Banatului de Munte va fi vernisată în data de 3 iulie, anul acesta, când se vor împlini 245 de ani de când au fost puse în funcţiune primele furnale la Reşiţa. Însă, aceasta va fi doar prima etapă, deoarece, pentru a amenaja o expoziţie a industriei locului cu adevărat reprezentativă, în opinia lui Dumitru Ţeicu, va fi nevoie de 5, până la 10 ani.

Powered by Jasper Roberts - Blog