Ministrul economiei, Mihai Fifor, a susţinut, astăzi, o conferinţă de presă la Reşiţa, după ce a vizitat Moldomin şi iazul de decantare al fostei exploatări miniere, precum şi fosta fabrică de tunuri de la Reşiţa, Arsenal. Alături de Mihai Fifor, care este şi preşedintele Consiliului Naţional al PSD, au stat preşedintele PSD Caraş-Severin, deputatul Ion Mocioalcă, precum şi parlamentarii social-democraţi, senatorul Ionuţ Narcis Chisăliţă, şi deputatul Ion Spânu. În deschidere, preşedintele PSD Caraş-Severin, Ion Mocioalcă, a avertizat presa cărăşană că în judeţ nu a sosit Moş Crăciun şi nici Dumnezeu pe pământ, ca să rezolve toată industria metalurgică şi mineritul din Caraş-Severin, ci a venit ministrul Mihai Fifor ca să rezolve două probleme punctuale, urgente.
Poluarea de la iazul de decantare Moldomin trebuie oprită urgent!
„Aici, sunt câteva probleme extrem de serioase ce privesc Ministerul Economiei şi, poate, cea mai importantă dintre ele este cea legată de Moldomin şi de iazul de la Boşneag, o situaţie căreia îi căutăm soluţii urgente,... nu cred că e un secret pentru cineva din judeţ că poluarea pe care o face în momentul de faţă iazul de la Boşneag este una transfrontalieră şi este o nevoie urgentă de măsuri. Ştim cu toţii că România a fost sesizată la Comisia Europeană şi că suntem în situaţia de a da răspunsuri foarte rapide vizavi de ce urmează să întreprindem pentru ca poluarea de la Boşneag să înceteze”, a spus Mihai Fifor.
Ministrul a anunţat că societatea Conversmin are soluţia pentru ca să se realizeze umectarea iazului pentru ca pulberile să nu se mai ridice în atmosferă. Ministerul Economiei are în derulare o procedură pentru achiziţia proiectului tehnic de realizare a umectării, procedură care ar trebui să fie gata până la jumătatea lunii octombrie, iar proiectarea să fie gata până la sfârşitul anului, urmând ca de la începutul anului viitor să înceapă umectarea.
Vestea cea mare! Fifor are o viziune: o nouă fabrică de cupru şi repornirea Moldomin!
Dar, vestea cea mare pentru Moldomin, pentru Moldova Nouă şi pentru Caraş-Severin, probabil şi pentru România(!), nu este cea cu iazul, care şi acesta trebuie rezolvat, ci este că Ministerul Economiei vrea să construiască o uzină de prelucrare a cuprului la Zlatna, lângă Abrud, iar dacă uzina va fi realizată, exploatarea de cupru de la Moldomin va putea fi repornită. Investiţiile se vor face din Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii.
Şi Arsenal Reşiţa e pe ţeavă!
Conform lui Fifor, Ministerul Economiei studiază, în condiţiile creşterii bugetului pentru industria de apărare la 2 la sută din PIB, să repornească fosta fabrică de tunuri Arsenal. Însă tunurile pe care le făcea Arsenal nu se mai cer, aşa că trebuie retehnologizată fabrica pentru a realiza produse noi, mai performante, mai căutate pe piaţa armelor. Fifor are încredere că se poate, mai ales că Arsenal este o uzină bine conservată şi la Reşiţa ar fi forţă de muncă înalt calificată în domeniu.
În ceea ce priveşte situaţia UCMR-ului, acesta nu face parte din portofoliul Ministerului Economiei, ministrul nu este aşa bine informat, dar se va informa şi va analiza situaţia uzinei săptămâna viitoare.