Menu

Articol

Nemuritorii din Bucova. Numele eroilor satului a fost nemurit în piatră

În satul Bucova, comuna Băuţar, din Caraş-Severin, a fost dezvelit, ieri, Monumentul Eroilor, dedicat celor 129 de localnici care au luptat în al doilea război mondial. Pe soclul de marmură al monumentului sunt inscripţionate numele fiilor satului care au murit în luptă, cât şi numele celor care au participat la război, au supravieţuit, însă timpul i-a aşezat alături de glorioşii lor colegi a căror tinereţe a fost sfârtecată pe câmpul de luptă.

Monumentul Eroilor satului Bucova din cel de-al doilea război mondial a fost ridicat din iniţiativa a trei localnici, care au considerat că jertfa, curajul şi patriotismul bucovenilor merită înscrise în piatră spre amintirea urmaşilor. Cei trei iniţiatori ai înălţării monumentului sunt Relu Boran Lazăr, Romoluţ Ilin şi Romoluţ Ilincari. Din iniţiativa acestora, la Primăria Băuţar s-a depus un anunţ, în luna februarie a acestui an, iar de atunci, s-a mers din casă în casă, fiind identificaţi 129 de eroi care au participat pe front, în cel de-al doilea război mondial.

Astfel, dezvelirea monumentului din Bucova, realizat de către Constantin Penzes, a avut loc în aceeaşi zi cu sărbătoarea proclamării independenţei de stat a României din 1877, a victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al doilea război mondial, în 1945, precum şi de Ziua Europei. Monumentul a fost sfinţit de un sobor de preoţi, iar iniţiatorii şi autorităţile locale au susţinut alocuţiuni solemne.

„Am considerat că aceşti eroi ai satului merită un astfel de monument, deoarece, mulţi dintre ei nu mai au o cruce la capăt. Trupurile unora zac pe câmpuri străine, începând cu Cotul Donului şi până în Munţii Tatra. De aceea a fost ridicat acest monument, spre amintirea lor şi pentru ca somnul să le fie lin”, a declarat Relu Boran Lazăr, unul dintre iniţiatori.

 „Este cea mai măreaţă zi din viaţa mea, deoarece, acest eveniment, care a avut loc acum este singurul care a scos în relief jertfa soldatului român, al ţăranului român din Bucova, care n-a precupeţit niciun efort pe câmpul de luptă. S-a jertfit pentru ţară, pentru poporul român, pentru satul nostru, Bucova. Acest monument este o mândrie pentru noi. Eu îi felicit pe iniţiatori şi sper să continue ceea ce s-a început”, a afirmat Ioan Măran, secretarul Primăriei comunei Băuţar.

La realizarea acestui monument din marmură, alături de cei trei iniţiatori, Relu Boran Lazăr, Romoluţ Ilin şi Romoluţ Ilincari, au contribuit Primăria şi Consiliul Local Băuţar, Composesoratul Bucova, dar şi alţi sponsori.

Powered by Jasper Roberts - Blog