O veche vorbă spune că toamna se numără bobocii. În cazul politicienilor, nu discutăm de boboci, ci de activitatea desfăşurată într-o perioadă de referinţă. În cazul parlamentarilor, este vorba de luări de cuvânt în plen sau în comisii, de iniţiative, de interpelări sau doar de ridicat mâna la comanda liderului de grup.
Dacă ne referim la ceea ce au făcut parlamentarii cărăşeni în mandatul ce stă să se încheie, trebuie spus că județul Caraș-Severin se afla, în august 2016, pe locul III în topul județelor cu cea mai scăzută activitate parlamentară, potrivt unui studiu elaborat de un grup de cercetători români, specialiști în științe politice.
Fapt interesant, un singur parlamentar, PNL, depășește media la toate capitolele analizate. Este vorba despre deputatul liberal Valeria Schelean-Şomfelean. Aceasta şi deputatul PSD Ioan Benga s-au dovedit cei mai activi parlamentari cărăşeni
Ioan Benga conduce topul luărilor de cuvânt, cu 91 de intervenţii în plen, în condiţiile în care din iunie 2014 a devenit secretarul Comisiei de Apărare, Siguranță Națională și Ordine Publică, iar multe dintre luările sale de cuvânt în plen reprezintă citirea raportului comisiei respective pentru anumite proiecte de legi.
Curios sau nu, Ioan Benga nu se mai regăsește pe o poziție eligibilă pe listele PSD, ceea ce înseamnă că social-democrații s-au debarasat de cel mai activ parlamentar al lor sau, parafrazând un înţelept, nu toţi cei care vorbesc mult sunt şi apreciaţi de semeni.
În privinţa exercitării funcţiei de control asupra guvernului, prin întrebări şi interpelări asupra subiectelor de administrație publică care afectează viața locuitorilor judeţului, parlamentarii PSD au fost printre cei mai puţin interesați să tragă guvernul la răspundere. Statistic, deputații PSD au depus împreună un număr de 23 de întrebări și interpelări și au inițiat 12 moțiuni, în timp ce deputații PNL au depus în total de 27 de întrebări și interpelări, cele mai multe provenind de la un singur om: Valeria Schelean - Șomfelean care a depus singură 26 de întrebări și interpelări și a semnat 23 de moțiuni.
Redăm mai jos activitatea desfăşurată de deputaţii cărăşeni în mandatul care se încheie peste puţin timp.
Ioan Benga – PSD: 91 de luări de cuvânt în 62 de ședințe, 20 de declarații politice, 38 de inițiative legislative, din care 10 publicate ca legi, opt întrebări și interpelări şi o moțiune.
Valentin Blănariu – PSD, care şi-a început mandatul ca şi membru PPDD: şapte luări de cuvânt, cinci declarații politice, 35 de propuneri legislative, din care două promulgate ca legi, 14 întrebări și interpelări şi nouă moțiuni.
Dan Laurențiu Tocuț- ALDE, dar care a ajuns în parlament pe listele PNL: 21 luări de cuvânt, şapte declarații politice, 47 de inițiative legislative, din care opt promulgate ca şi legi, cinci întrebări și interpelări şi patru moțiuni.
Ion Tabugan – PMP, după ce a candidat din partea UNPR: cinci luări de cuvânt, 25 de inițiative legislative, din care şapte au devenit legi şi două
întrebări și interpelări.
Valentin Rusu – PNL, via PDL: cinci luări de cuvânt, patru declarații politice, opt inițiative legislative, o întrebare și o interpelare şi 10 moțiuni.
Ion Mocioalcă – PSD, „decanul” parlamentarilor cărăşeni, cu patru mandate în Camera Deputaţilor: 35 de luări de cuvânt, 13 declarații politice, 51 de inițiative legislative, din care 14 promulgate legi, o întrebare și interplare şi două moțiuni.
Valeria Schelean-Șomfelean – PNL: 36 luări de cuvânt, 18 declarații politice, 49 de inițiative legislative, din care cinci promulgate ca legi, 26 de întrebări și interpelări şi 23 de moțiuni.
În privinţa senatorilor, lucrurile stau astfel:
Aurel Duruţ - PSD: 93 de iniţiative legislative, 11 luări de cuvânt în plen, o declaraţie politică. Nicio întrebare, interpelare sau moţiune.
Ioan Simeon Purec – Independent, fost PPDD, UNPR şi PSD: 46 de iniţiative legislative, şase luări de cuvânt în plen, câte o interpelare şi declaraţie politică.