Menu

Articol

O nouă încercare de a obține finanțare pentru reabilitarea bazinului de înot din Reşiţa

Primăria Reșița a depus șase proiecte în cadrul Programului IPA II de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia 2014-2020, în valoare totală de 4,2 milioane de euro, cu finanțare de la Uniunea Europeană. Viceprimarul Ioan Crina speră ca toate cele șase proiecte să îndeplinească criteriul de eligibilitate, pentru ca ele să devină viabile.

Un  astfel de proiect se referă la investiția „Bazin didactic de înot, acoperit, în Municipiul Reșița“. Din totalul bugetului prevăzut pentru proiectul comun cu sârbii, Municipiul Reșița ar urma să beneficieze de 1.188.121 de euro. Documentația tehnică prevede două piscine pentru scopuri didactice, un cabinet medical, camere separate pentru activități sportive, magazii, grupuri sanitare, cabine de duș, spațiu tehnic pentru recircuitarea și tratarea apei, amenajări exterioare și anexe sanitare.

Bazinul de înot din Lunca Pomostului a fost ani la rândul unul dintre reperele sportive emblematice ale natației reșițene și chiar naționale. Construit în 1956 și modernizat, cu extindere, în 1970, bazinul a funcționat până în 2007 când a fost închis, iar lipsa banilor necesari pentru reparațiile ce se impuneau a dus prăbușirea frontonului clădirii, în luna martie 2011.

Timp aproape cinci ani, administrația locală a ținut o adevărată corespondență cu ministerul Dezvoltării, condus, la un moment dat,  de Elena Udrea, și cu Compania Națională de Investiți (CNI), unde șefă era Ana Maria Topoliceanu, prietena lui Udrea,  prin care solicita includerea bazinului de înot din Lunca Pomostului pe lista proiectelor cu finanțare prioritară.

Demersurile au fost numeroase: în luna mai 2010, o adresă a fost trimisă directorului CNI, Ana Maria Topoliceanu, în iulie 2010 o alta a fost trimisă Elenei Udrea, în august 2010, o nouă solicitare a ajuns în mapa directoarei Topoliceanu, și din nou pe biroul acesteia două luni mai târziu. O nouă adresă este trimisă ministerului Dezvoltării, în februarie 2011, apoi, în martie 2011, Ana Maria Topoliceanu primește o adresă asemănătoare, cu aceeași solicitare de susținere financiară imediată pentru reabilitarea bazinului. În luna august 2011, în baza promisiunilor primite, consilierii locali au aprobat actualizarea valorilor prevăzute în Studiul de fezabilitate „Consolidarea bazin înot acoperit Lunca Pomostului – Municipiul Reșița“ aprobat prin Hotărârea CL Reșița în noiembrie 2004. Adresele au continuat: în septembrie 2012, martie 2013, ianuarie 2015.
De fiecare dată, răspunsurile au fost trase la indigo: „Urmare a adresei dvs. Nr..., înregistrată la SC CNI SA cu nr..., vă comunicăm că «Reabilitarea bazinului – Lunca Pomostului», din Municipiul Reșița, este luată în evidența noastră, în lista de solicitări suplimentare a Programului «Bazine de înot». Finanțarea se va face în funcție de bugetul anual alocat acestui program“. Anul acesta, cu șef nou la CNI, formularea a fost puțin diferită: „Finanțarea obiectivului se va realiza în corelare cu alocațiile bugetare repartizate pentru subprogramul «Bazine de înot» din cadrul Programului național de interes public sau social“.

Ioan Crina speră că de data acestă primăria va reuși să atragă fondurile europene necesare demarării lucrărilor la bazinul de înot din Lunca Pomostului.

Powered by Jasper Roberts - Blog