Menu

Articol

O şansă de milioane de euro pentru „marginalizaţii” Caransebeşului

Autor: 

Primarul municipiului Caransebeş, Felix Borcean, a efectuat recent o vizită în cartierul Balta Sărată, ocazie cu care le-a vorbit oamenilor despre un program ambiţios, care vizează reabilitarea, modernizarea şi extinderea locuinţelor din zonă, respectiv a barăcilor, precum şi a fostului Spital de psihiatrie şi a Blocurilor NATO, iar în ceea ce-i priveşte pe cetăţenii care locuiesc în respectivele imobile, persoane defavorizate, aceştia ar urma să beneficieze, printre altele, de măsuri de reintegrare socială şi condiţii de trai decente pentru acces la educaţie.

Proiectul poartă denumirea „O şansă pentru comunităţile marginalizate din municipiul Caransebeş”, fiind finanţat prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 şi este unul extrem de complex. El a fost depus de vechea administraţie a municipiului, respectiv de fostul primar Marcel Vela, fiind conceput şi demarat la începutul anului trecut, contractul pentru scriere cu consultantul fiind semnat în luna aprilie 2016, pentru ca în cursul acestei luni să fie aprobată finanţarea sa.

Proiectul urmăreşte să ajute acele persoane din cadrul comunităţilor marginalizate identificate ca fiind în risc de sărăcie şi excluziune socială, prin elaborarea şi implementarea unor măsuri integrate.

Pentru a reduce numărul de comunităţi marginalizate, trebuie în primul rând asigurată creşterea nivelului de trai – se arată în proiect. Prin urmare, măsurile integrate care au fost elaborate şi care vor fi implementate prin intermediul acestuia vor contribui la îndeplinirea acestui obiectiv. Pe de o parte, se va asigura creşterea ratei de şcolarizare şi prevenirea părăsirii timpurii a şcolii în rândul copiilor din zonele marginalizate identificate. Mai mult, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi vor fi oferite servicii socio-medicale şi de asistenţă juridică. În ceea ce-i priveşte pe adulţii din grupul-ţintă, aceştia vor beneficia de cursuri de iniţiere/calificare, de stagii de ucenicie, precum şi de plasarea unui procent semnificativ dintre aceştia în cadrul unor locuri de muncă identificate ulterior derulării cursurilor. În plus, vor fi oferite şi o serie de microgranturi care să îi ajute pe doritori să îşi demareze propria afacere, astfel putând fi create şi locuri de muncă.

Un alt obiectiv important îl reprezintă realizarea şi derularea a minimum două campanii antidiscriminare pe an, care vor sprijini conturarea unei imagini favorabile incluziunii sociale a persoanelor care provin din rândul comunităţilor marginalizate, îndeosebi a celor de etnie romă.

Liderul de parteneriat în acest proiect cu un buget total de 24,8 milioane de lei, bani nerambursabili, este Unitatea Administrativ-Teritorială Municipiul Caransebeş, căreia îi revin 16 milioane de lei, ceilalţi parteneri fiind Asociaţia „Organizaţia pentru Strategii şi Programe de Dezvoltare” – care beneficiază de 5,2 milioane de lei, „Caritas” – Filiala Caransebeş – 1,9 milioane de lei, Colegiul Naţional „Traian Doda”, cu 944.116 lei, şi Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş – 555.792 de lei.

Grupul-ţintă al acestui proiect este reprezentat de 430 de adulţi şi 220 de copii, perimetrele marginalizate în care urmează să fie implementat fiind cartierul Balta Sărată şi zonele Tudor Vladimirescu, Spitalului şi Blocurile NATO.

Din grupul-ţintă aferent măsurilor de ocupare cu vârsta de peste 16 ani, 430 de persoane vor beneficia de cursuri de formare profesională în diferite domenii, cursuri de competenţe antreprenoriale, precum şi de consiliere pentru integrare pe piaţa muncii, 50 de persoane vor fi încadrate în ucenicie, 258 în locuri de muncă subvenţionate, firmele urmând să primească o subvenţie lunară pentru fiecare persoană integrată în muncă, iar pentru 25 de persoane vor fi acordate microgranturi în vederea demarării de afaceri pe cont propriu.

Grupul-ţintă aferent măsurilor educaţionale şi sociale este format dintr-un număr de 220 de copii, dintre care 50 vor beneficia de servicii sociale furnizate de „Caritas”, care este partener de proiect în cadrul Centrului de zi, iar 170 vor beneficia de servicii educaţionale prin intermediul Programului „Şcoală după şcoală”, furnizate de Colegiul Naţional „Traian Doda”, şi de serviciile sociale oferite de „Organizaţia pentru Strategii şi Programe de Dezvoltare”, de asemenea partenere în proiect.

Powered by Jasper Roberts - Blog