Petru Herac, din Reşiţa, str. Scoruşului, nr. 14, s-a săturat de scris petiţii. După cum mărturiseşte, a scris zeci de petiţii către primarul Mihai Stepanescu, vreo două către viceprimarul cu atribuţii de primar, Ioan Crina, şi se întreabă dacă să se pregătească de noi petiţii pe care să i le adreseze noului primar ales, Ioan Popa, ori să dea Primăria Reşiţa în judecată.
Problema lui Petru Herac am prezentat-o deja în două articole, din 2 mai şi 26 mai, a.c., deoarece petiţionarul a semnalat şi presei situaţia disperată în care s-a aflat el şi familia sa. De atunci, situaţia s-a mai schimbat, nu mai e disperată, e doar uşor împuţită. Nu folosim termenul în sens metaforic, ci la modul, propriu, fiindcă este vorba despre dejecţiile care, timp de ani şi ani (vreo 5 la număr), s-au revărsat pe proprietatea sa, în grădină şi în curte. Aceasta pentru că, după cum ne-a spus Petru Herac, Aquacaraş ar fi racordat canalizarea menajeră a caselor din Colonia Scânteii la canalizarea pluvială care îi traversează grădina şi curtea. Atât timp cât prin tuburile din grădină şi curte s-a scurs numai apa de ploaie, nu a fost vreo problemă desoebită. Doar că apa se mai infiltra în teren, uneori se menţinea umezeală persistentă, iar la ploi puternice, apa mai mătura grădina, însă, era apă de ploaie, curată. După ce Aquacaraş a racordat canalizarea menajeră de la 16 case din Colonia Scânteii la tuburile care îi trec prin grădină, a început coşmarul. A ajuns la situaţia în care viermii i se târau prin curte şi fântâna i-a fost infestată. Plus, umezeală permanentă, din cauză că apa menajeră curge tot timpul, nu numai la vreme de ploaie.
Un oarecare rezultat
Ultimele petiţii şi semnalări în presă, au avut un oarecare rezultat. Aquacaraş a venit, a constatat şi a făcut o lucrare de etanşare a căminului (un bazin în care se întâlnesc conductele de la canalizarea pluvială cu cea menajeră). În plus, l-au sfătuit şi pe Petru Herac să-şi etanşeze conducta, undeva mai în aval, în apropierea curţii, fiindcă şi pe acolo ar scăpa apa menajeră. Petru Herac s-a conformat, a efectuat reparaţia şi, într-adevăr, după etanşarea căminului şi a conductei infiltraţiile s-au diminuat. Dar, nu au dispărut. Apa e apă şi îşi face loc, puţin câte puţin. Nu mai este vorba despre inundarea curţii cu dejecţii, ci, aşa cum spune Petru Herac, este vorba de o curte cam împuţită.
„Să-şi ia canalizarea, altfel îi dau în judecată!”
Petru Herac de pe strada Scoruşului, nr. 14, ne-a chemat să vedem la faţa locului cum stă treaba. Am fost, am văzut, am fotografiat, am mirosit, l-am ascultat pe Petru Herac, care are o soluţie.
„Aquacaraş să-şi tragă canalizarea menajeră de pe proprietatea mea. Mi-au distrus curtea, mi-au infectat apa din fântână. Am şi analizele doveditoare. Să facă o canaliazare ocolitoare. Altfel, îi dau în judecată!”, a spus Petru Herac.
„Proiectul există, lucrarea e prevăzută. Nu ştim termenul”
După vizita la faţa locului şi după precizările lui Petru Herac, astăzi, am cerut părerea Aquacaraş. Ne-a răspuns directorul societăţii, Anatoli Liber.
„Domnul Petru Herac are dreptate. Nu are ce căuta canalizarea menajeră pe proprietatea sa. Din păcate, situaţia durează de mulţi ani, iar dirijarea canalizării menajere în tuburile de apă pluvială de pe terenul domnului Herac a fost făcută fără autorizaţie, din iniţiativa locuitorilor din Colonia Scânteii. Noi am făcut ceva lucrări acolo, dar sunt provizorii. Am prevăzut proiectul de canalizare ocolitoare, din Colonia Scânteii, pentru anul acesta. Lucrarea este prevăzută, se va face, dar nu pot să dau un termen. Depinde şi de constructor”, ne-a spus Anatoli Liber, directorul general Aquacaraş Caraş-Severin.