Potrivit experţilor, și în 2018 Daesh încearcă să domine lumea, nu doar Orientul Mijlociu, cu legiunea sa de fanatici care vor să-şi extindă teroarea la nivel global, cu toate că 95% dintre victime continuă să provină din rîndurile musulmanilor. De aceea, tancurile şi avioanele marilor puteri, care pînă acum s-au dovedit eficiente pentru a controla Statul Islamic pe cîmpurile de luptă din Syria și Iraq, nu vor fi utile în viitorul apropiat, experţii fiind de părere că vor trebui căutate noi forme de combatere a fanatismului pe care S.I. a reuşit să-l disemineze pe tot globul. Pe măsură ce Statul Islamic, Daesh, a pierdut din teritoriile "califatului" său din Syria şi Iraq, numărul atentatelor sîngeroase a crescut în întreaga lume, cu atacuri în Marea Britanie, Afghanistan, Iran sau Spania.
"Jihadul nu are frontiere", motiv pentru care "trebuie să purtaţi un război sfînt acolo unde vă aflaţi, inshallah (cu voia lui Allah - n.r.). Allah va fi mulţumit de voi" - acesta este unul dintre mesajele repetate pe parcursul anului 2017 de aparatul de propagandă al Daesh (acronimul în limba arabă al S.I.), pentru a-şi încuraja susţinătorii să comită atacuri împotriva "necredincioşilor" din întreaga lume, aminteşte EFE.
Iar aceste mesaje s-au înmulţit pe măsură ce teroriştii erau asediaţi şi expulzaţi din "califatul" lor de către grupările kurde şi syriene şi de militari din Rusia, SUA şi Iraq. Prin intermediul mai multor reţele sociale, al agenţiei de propagandă Amaq sau în publicaţii, radicalii din S.I. nu au încetat să proclame că "în casele cruciaţilor (occidentalii - n.r.) nu există nevinovaţi" şi că atacurile nediscriminatorii se realizează "împotriva civililor" în orice loc din lume pentru că "sînt mai dureroase".
Şi aşa a şi fost în 2017. Dincolo de miile de victime care au fost ţinte ale atentatelor S.I. în Syria şi în Iraq - doar în anul 2017 peste 10.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în atentatele comise de S.I. în Iraq -, teroriştii, fie în celule organizate, fie ca "lupi singuratici", au semănat teroare în fiecare punct de pe glob.
Anul trecut, teroriştii S.I. nu au mai acţionat pe Bătrînul Continent pînă în martie, cînd un "lup singuratic" a ucis la Londra cinci persoane şi a rănit 31, călcîndu-i cu maşina, în faţa sediului Parlamentului britanic şi pe podul din Westminster.
De altfel, Marea Britanie a fost unul dintre principalele obiective ale S.I. în 2017. Două luni mai tîrziu, 22 de persoane, în marea lor majoritate tineri şi copii, au murit la Manchester în timpul unui concert al cîntăreţei americane Ariana Grande. Atacul cu bombă a făcut şi 64 de răniţi. În iunie, pe podul Londrei şi în piaţa din Borough, un nou atac coordonat s-a soldat cu 8 morţi, iar în septembrie, într-o staţie de metrou din Londra, un alt atentat a făcut 18 răniţi.
Activităţile simpatizanţilor Statului Islamic în întreaga lume demonstrează că nu este vorba despre un simplu grup de indivizi radicalizaţi, ci arată că aceştia sînt reprezentanţii unei ideologii care se poate manifesta în mod violent în orice parte a globului. Atacurile cu vehicule capcană, imposibil de prevenit, comise de jihadişti pro-S.I., au însîngerat străzile din Ierusalim şi Stockholm. Aceste atacuri au avut loc în pofida distrugerii aproape complete a structurii terestre a organizaţiei S.I. în Iraq şi Syria, la capătul unei ofensive coordonate, lansată în toamna anului 2016, aminteşte AFP.