Menu

Articol

Om de afaceri cărăşean, şantajat în Valea Jiului

Cătălin Vrânceanu, Foto: Facebook

SC LCC Compania Cărbunelui Reșița, administrator Cătălin Vrânceanu, singura firmă din România care scoate cărbunele din șlamuri, adică din noroiul pe care preparațiile de cărbune îl aruncau, a intrat, la cerere, în insolvență.

Potrivit celor de la supervizor.ro, citați de Gazeta de Dimineață, din Hunedoara, compania „Se găseşte în starea unei insolvenţe prezumate, întâmpinând dificultăţi financiare și înregistrând datorii totale în sumă de 11.857.570 lei“. În acelaşi document se mai spune că: „Societatea are încheiate două contracte de credite, restante în acest moment, cu CEC BANK, în sumă totală de 3.716.596 lei, datorii restante faţă de bugetul statului în sumă totală de 959.311 lei, datorii restante faţă de furnizori în sumă totală de 4.104.920 lei, datorii restante faţă de creditori în sumă totală de 48.814 lei, datorii restante faţă de asociaţi în sumă totală de 2.990.550 lei, datorii restante faţă de salariaţi în sumă totală de 37.379 lei“.

Jurnaliștii hunedoreni au scris că LCC a fost una dintre firmele care a căpușat cu contracte păguboase Complexul Energetic Hunedoara, fost Compania Națională a Huilei în trecutul nu îndepărtat, și că în mai multe rânduri a fost amendată pentu faptul că a poluat cu suspensii de cărbune apele Jiului și a altor  pârâuri din județul Hunedoara.

„I-am dat în judecată pentru șantaj pe cei de la Gazeta de Dimineață“

Față de acuzele ce i se aduc, Cătălin Vrânceanu, nimeni altul decât soțul procuroarei DIICOT, Carmen Vrânceanu, ne-a mărturisit: „Șantaj pe față din partea acelor ziariști, pentru care i-am dat în judecată. 18 luni am plătit cîte 4.000 de lei publicitate. Dovedesc acest lucru cu acte, cu articolele apărute în acest ziar în care eram prezentat ca cel mai bun și cel mai frumos. În prealabil, mă chemaseră să-mi spună că este mai bine așa, ca să am liniște. Da, 4.000 de lei pe lună. Când am ajuns în Valea Jiului au sărit pe mine precum corbii pe o căprioară. Unii mi-au sugerat de la început să facă un contract de publicitate...“

Administratorul SC LCC Compania Cărbunelui ne-a mai spus că i-a dat în judecată și altădată pe respectivii ziariști, însă și-a retras plângerea în instanță, sfătuit tot de alții. Omul de afaceri este convins că venirea lui în Valea Jiului a deranjat mulți „mahări“ locali.

Insolvență la... insolvență

Cătălin Vrânceanu ne-a explicat cum a ajuns compania sa, mereu cu profit în ultimii ani, să intre în insolvență. „Am cerut această procedură, datorită faptului că, singurul nostru beneficiar din zona în care ne desfășurăm activitatea, Complexul Energetic Hunedoara, a intrat în insolvență. Așa s-a ajuns la masa credală, iar la rândul nostru nu am mai putut  să ne plătim obligațiile. Avem de recuperat în jur de 6,2 milioane de lei, iar datoriile noastre, de 11 milioane de lei, vin de la o linie de credit și un credit de investiții luat de la CEC“.

Chiar dacă se află în insolvență, SC LCC Compania Cărbunelui Reșița își continuă activitatea atâta timp cât va funcționa și Complexul Energetic Hunedoara, spune Vrânceanu.

Cărbune extras din... noroi

Omul de afaceri spune că firma sa este singura din România care obține cărbune din șlam care, pe românește, potrivit Dexonline, este un  „Amestec de apă cu particule fine de substanțe minerale în suspensie, provenind din instalațiile de preparare mecanică pe cale umedă a minereurilor sau a cărbunilor“.

Cătălin Vrânceanu ne-a mărturisit că împreună cu o firmă din SUA și cu câțiva profesori universitari din Petroșani s-a pus la punct o instalație prin care se exploatează șlamul. „Prețul gigacaloriei este de 46 de lei, în condițiile în care Complexul Energetic Hunedoara îl produce cu 120 de lei și în contextul în care îl aduce din import cu 73 de lei. Cel mai mic preț din România“.

Powered by Jasper Roberts - Blog