În 2016 va avea loc probabil cel mai important referendum de dupa crearea EU: Marea Britanie va vota daca mai doreste, sau nu, sa ramana in Uniunea Europeana. Mizele sunt imense, riscurile pe masura dar si oportunitatile sunt semnificative pentru un investitor pregatit. Premierul britanic David Cameron se pregateste deja pentru unul dintre cele mai importante momente politice ale anului 2016: Referendumul din Marea Britanie privind apartenenta la Uniunea Europeana. Cea mai probabila data pentru referendum este in Iunie 2016 insa data exacta nu a fost inca stabilita. Intrebarea la acest referendum va fi una cat se poate de clara si simpla: englezii vor trebui sa decida daca mai vor, sau nu, ca tara lor sa faca parte din Uniunea Europeana.
Din punct de vedere economic, o rupere ar fi foarte dezavantajoasa pentru ambele parti implicate (Marea Britanie si Uniunea Europeana) fapt evident pentru ambele parti. Opinia mea este ca acest referendum este doar o unealta politica cu ajutorul careia Marea Britanie sa obtina anumite avantaje economice, o putere politica mai mare in Europa plus o cale de a legitimiza legi ulterioare ce ar putea fi implementate pentru o si mai mare integrare. Personal, cred ca situatia de la referendumul pentru independenta Scotiei se va repeta si ca in final Anglia nu va parasi UE la fel cum nici Scotia nu a parasit Marea Britanie.
Chiar si asa, aceste evenimente pot determina miscari importante in pietele financiare si daca sunt anticipate, pot fi foarte profitabile indiferent de rezultatul final.
Atunci cand organizezi un referendum, este posibil ca rezultatul sa fie cel negativ (ruperea UE in cazul de fata). Poate ca sentimentul anti-eu va fi mult mai puternic decat se anticipeaza, poate ca vor fi evenimente anti-eu neprevazute, etc...
Important este faptul ca va exista o sansa ca cetatenii Marii Britanii sa voteze in favoarea despartirii iar acest lucru inseamna RISC indiferent de rezultatul final. In pietele financiare, daca exista un risc (chiar si doar teoretic) el va fi luat in calcul de investitori.
In cazul acestui referendum, posibilitatea unui Brexit (iesirea Marii Britanii din EU) inseamna ca Lira si Euro vor inregistra o perioada de depreciere (scaderi) inainte de referendumul propriu zis, urmand ca dupa referendum sa:
- DACA Marea Britanie nu paraseste EU (varianta probabila) toata slabiciunea inregistrata de Lira si Euro dispare si ambele monede cresc
- Daca Marea Britanie paraseste EU (varianta improbabila) atunci si Lira si Euro scad. In acest scenariu Lira va scadea probabil mai mult decat Euro (dar ambele vor scadea raportate la restul monedelor lumii, in principal dolarul American).
Cea mai potrivita modalitate de a profita nu este sa speculam rezultatul referendumului ci sa speculam insasi existenta referendumului. Inainte de vot si lira si euro vor inregistra slabiciuni in principal fata de dolarul American pentru simplul motiv ca exista un risc. Probabil ca riscul nu se va materializa (nu cred ca se va rupe EU) insa important este ca el va exista si daca va exista atunci va fi reflectat de pretul in pietele financiare (scadere lira si euro).
Tot ce trebuie sa faca un investitor este sa urmareasca stirile din Marea Britanie pentru a afla cand exact va fi acest referendum. Dupa ce data va fi anuntata cu 1-2 luni inainte, Lira si Euro vor inregistra o perioada de scadere fata de Dolarul American, care este cea mai puternica moneda a lumii si totodata principala moneda de refugiu in fata oricarui risc.
Radu Ciofu,
analist financiar,
Admiral Markets UK Ltd
(Sursa: www.admiralmarkets.ro)