Menu

Articol

Ordinul de încetare a mandatului lui Frunzăverde este sau nu blat?

Sorin Frunzăverde

După anunţul făcut în această dimineaţă referitor la încetarea de drept a mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, iată că încep să apară primele semne de întrebare vizavi de legalitatea acestui Ordinului emis de prefectul de Caraş-Severin, Florenţa Albu.

Pe scurt, legea spune că un preşedinte de Consiliu judeţean îşi pierde calitatea în cazul în care nu vine la lucru timp de şase luni consecutive, într-un an calendaristic. Sorin Frunzăverde a intrat în concediu medical în data de 18 iunie 2015, iar situaţia sa nu s-a schimbat nici în prezent. Conform legii, Instituţia Prefectului, la care vin toate hotărârile emise de CJ, ar fi trebuit să constate încetarea de drept a mandatului în luna decembrie 2015 sau, cel târziu, în ianuarie 2016. Nu a făcut-o atunci, dar o face acum, măsura fiind una retroactivă, anulabilă. Dacă Ordinul s-ar fi referit la perioada în curs, am fi avut de a face cu o situaţie prematură, pentru că nu există termenul de şase luni consecutive într-un an calendaristic, cerut de lege.

Prefectul Florenţa Albu susţine că prefectura nu avea cum să cunoască situaţia lui Sorin Frunzăverde, în condiţiile în care certificatele medicale ale acestuia erau la angajator, în timp ce secretarul CJ, Darian Ciobanu spune că nu e de datoria CJ să anunţe Prefectura de acest lucru.

Practic, blocajul din fruntea CJ Caraş-Severin se agravează grav, în condiţiile în care un vicepreşedinte – Ionesie Ghiorghioni, este în puşcărie, iar celălat – Ilie Iova, va demisiona până în 26 aprilie. Singurul în măsură să desemneze un nou preşedinte este Sorin Frunzăverde, în calitate de ordonator principal de crediteînsă acestuia i s-a suspendat, de drept, mandatul. Ar mai exista o soluţie ca funcţia să fie exericitată de secretarul judeţului, însă nu sunt îndeplinite cele două condiţii: ca preşedintele să nu-şi poată exercita funcţia, iar Consiliul judeţean să fie dizolvat.

Cum Ordinul prefectului este executoriu, până la clarificarea situaţiei în Contencios Administrativ, 30 mai, CJ Caraş—Severin nu va avea conducere, situaţie aproape fără precedent în România, caz în care vor avea de suferit cei peste 3.300 de angajaţi.

În opinia specialiştilor, nu s-ar fi ajuns la această situaţie dacă Instituţia Prefectului Caraş-Severin ar fi respectat, la timp, procedurile legale referitoare la emiterea Ordinului de încetare de drept a mandatului. Există păreri cum că, totul ar fi fost doar o înţelegere între părţi, pentru ca Sorin Frunzăverde să nu părăsească, în acest mod, conducerea CJ la sfârşitul anului trecut sau la începutul lui 2016.

Powered by Jasper Roberts - Blog