Menu

Articol

Orientul Mijlociu în locul Coreei de Nord

Autor: 

Tensiunile acumulate în Peninsula Coreeană au atins, în ultimele luni, un nivel de neimaginat în ultimii ani, iar spectrul unui război nuclear este mai aproape ca oricînd de la Criza Rachetelor din Cuba. Nu trece o singură zi fără ca SUA sau Coreea de Nord să nu provoace sau să amenințe. Chiar vineri, coreenii au mai pus un braț de paie pe focul nuclear!

Administraţia Donald Trump riscă să genereze război nuclear în Peninsula Coreea, avertizează regimul de la Phenian, condus de Kim Jong-Un, denunţînd o presupusă blocadă militară impusă de Statele Unite."Clica lui Donald Trump face un pas extrem de periculos şi mare spre război nuclear prin încercarea nechibzuită de impunere a unei blocade navale împotriva ţării noastre", a transmis Ministerul nord-coreean de Externe, potrivit unui comunicat difuzat de agenţia oficială de presă KCNA. "În cazul în care Statele Unite şi susţinătorii acestei ţări încearcă să impună blocada navală contra naţiunii noastre, vom considera că este un act de război şi vom riposta prin măsuri nemiloase de autoapărare aşa cum am avertizat în mod repetat", a subliniat Ministerul de Externe de la Phenian.

Conștient de acumularea tensiunilor în Asia, președintele Trump a aruncat în aer, preventiv, Orientul Mijlociu, prin declarația de recunoaștere a Ierusalimului drept capitală a Statului Evreu, în speranța detensionării situației din Coreea și focalizarea comunității internaționale spre acest spațiu, tradițional conflictual. Statul Islamic a amenințat deja că va comite atacuri teroriste pe teritoriul SUA ca răspuns la decizia președintelui american. Într-un mesaj postat pe un cont al său de pe serviciul de mesagerie criptată Telegram, gruparea SI a anunțat că va realiza operațiuni pe teritoriul american și a arătat imagini în care apar Times Square din New York, o centură cu explozibil și un detonator. ''Vom realiza mai multe operațiuni pe teritoriul vostru, pînă în ultima clipă, și vă vom arde cu flăcările războiului pe care l-ați început în Iraq, Yemen, Libya, Syria și Afghanistan. Doar aveți răbdare!'', menționează SI în mesaj. ''Recunoașterea de către cîinele vostru Trump a Ierusalimului drept capitală a Israelului ne va face să recunoaștem explozibilul drept capitală a țării voastre'', continuă mesajul jihadist.

Forțele care luptă contra grupării Statul Islamic în Iraq și Syria se așteaptă acum la o nouă fază a războiului de gherilă în cele două țări. În ultimii doi ani, militanți, dintre care unii au jurat credință SI, au comis atacuri teroriste sîngeroase în Europa, Orientul Mijlociu, Africa, Asia și SUA, iar declarația lui Trump resuscitează gruparea teroristă învinsă în Syria și Iraq.

La rîndul ei, puternica miliție iraqiană Noujaba, pro-iraniană, consideră legitim să lovească forțele americane în Iraq. Al-Akhbar, ziar apropiat Hezbollahului șiit libanez, a publicat pe prima pagină o fotografie cu drapelul american în flăcări, însoțită de mesajul: Moarte Americii. Hamas a apreciat că Trump a deschis porțile iadului pentru interesele americane în regiune. Decizia lui Trump este o declarație de război împotriva poporului palestinian și a locurilor sfinte musulmane și creștine din Ierusalim, a susținut și Ismail Haniyeh, liderul Hamas, care a făcut apel la o nouă intifada.

Decizia de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului nu ar trebui să schimbe mare lucru pe termen scurt în terenul diplomatic al Orientului Mijlociu, dar conține ingredientele izbucnirii de noi violențe, în Orientul Mijlociu și nu numai. De la Riad la Teheran, trecînd prin Ankara și Bruxelles, reacțiile – cu excepția Israelului – merg de la reprobare la condamnare, în funcție de stadiul relațiilor cu Washingtonul și în funcție de interese. Toate aceste condamnări exprimă o preocupare comună: aceea că Trump nu doar că a dat o lovitură dură procesului de pace aflat deja în agonie între israelieni și palestinieni, ci a și riscat o reacție în lanț locală și regională.

Dincolo de declarații belicoase și proteste, comentatorii internaționali își pun întrebarea ce durată și intensitate vor avea reacțiile din Orientul Mijlociu, menite să ascundă diferendul din Paninsula Coreeană. Tensiunile între Statele Unite şi Coreea de Nord s-au amplificat după o serie de teste balistice şi nucleare nord-coreene şi din cauza unor exerciţii militare efectuate de SUA, Coreea de Sud şi Japonia. Atît regimul Kim Jong-Un, cît şi preşedintele SUA, Donald Trump, s-au ameninţat reciproc cu distrugerea, în paralel cu impunerea de sancțiuni dure regimului de la Phenian.

Pe de altă parte, contestat puternic acasă și în lume, Trump – ca orice președinte american! – are nevoie de un război!

Powered by Jasper Roberts - Blog