O pășune de zece hectare, concesionată pe cinci ani în urma unei licitații organizată de Primăria Bocșa, în septembrie 2014, a pus pe jar mai mulți crescători de animale din localitate. Ei îl acuză pe concesionar că nu le permite să treacă cu animalele la adăpat, pe terenul pe care acesta l-a împrejmuit cu sârmă prin care trece curent electric. Cel arătat cu degetul susține că a făcut tot ce-a fost omenește, oferindu-le celorlalți proprietari de animale un loc de trecere spre o altă pășune, către Colțan, e drept, unul mlăștinos, dar care ar putea fi amenajat dacă primăria i-ar ajuta pe oameni cu un buldo-excavator.
La licitația în cauză s-a prezentat o singură persoană, Zoran Cnejevici, deși despre organizarea ei se știa din timp. Unul dintre contestatarii de azi, Ilie Câlniceanu, ne explică de ce nu au licitat mai mulți localnici: „Am fost induși în eroare în privința situației juridice a terenului ce urma să se liciteze. În ziua licitației, noi am cerut celor de la primărie să nu-l lase la licitație pe Samuel Poeak, care avea 400 de oi“.
Un alt contestatar, Lenuța Gherman, ne-a mărturisit că Primăria Bocșa nu a avut și nici nu are amenajament pastoral în zona în care se află pășunea cu pricina, motiv pentru care se întreabă: „Cum de s-a făcut licitație, dacă nu există așa ceva?“ Lenuța Gherman ne-a lămurit și în privința doleanțelor pe care le au proprietarii de animale: două căi de acces pe pășunea concesionată, pentru adăpatul vitelor, precum și drum, de fapt vechiul drum, pe care să treacă cu animalele dintr-o parte într-alta a pășunii.
Oamenii mai susțin că animalele le mor de sete, că au sesizat și Consiliul județean, instituție care l-a amendat pe concesionar pentru că a împrejmuit pășunea fără autiorizație, dar și faptul că Zoran Cnejevici ar beneficia de ajutorul unor funcționari ai primăriei bocșene. În acest sens, Ana Vit, numărându-se și ea printre contestatari, spune: „Am auzit că Zoran s-a lăudat că domnu’ Gin îl ține în brațe“. Domnu’ Gin este în realitate viceprimarul Constantin Borozan.
Contestatarii mai spun că Zoran Cnejevici le-ar fi cerut ca, în schimbul unor facilități, inclusiv de a traversa pășunea sa, să treacă animalele pe care le au, vreo 25 pe numele acestuia, pentru ca el să poată accesa fonduri europene, însă concesionarul infirmă aceste afirmații.
Zoran Cnejevici spune că pe mijlocul pășunii concesionată de el nu poate să le facă cale de acces, pentru că nu-i dau voie cei de la APIA, deoarece nu ar mai respecta blocul fizic pentru primirea subvenției. „Le-am dat posibilitatea să treacă printr-un loc așezat între pășune și pădure. E adevărat, e un loc mlăștinos, dar dacă primăria vrea să-i ajute, poate să îndrepte locul cu un buldo-excavator, iar lucrurile s-ar liniști. Nu mi se pare normal să fiu mereu șicanat, am câștigat un drept în mod legal, investesc bani și muncă, am plătit o garanție pe cinci ani și cer să mi se respecte drepturile. În privința gardului prin care trece curent, nu văd nicio problemă. O astfel de instalație este omologată peste tot în lume. În plus, nu văd niciun impediment, deoarece animalele nu se pot curenta, ci doar speria“, spune Cnejevici.
Primarul Eugen Cismăneanțu pare să se țină departe de opiniile celor două părți, susținând că: „Fiecare cetățean are dreptul să participe la licitațiile organizate de primărie. În scandalul de față, dreptatea este de partea celui care a venit la licitație“.