Botezul Mântuitorului în Iordan împreună cu ziua Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuit pe 7 ianuarie, marchează finalul perioadei de 12 zile a sărbătorilor de iarnă, care încep în Ajunul Crăciunului.
Ziua de astăzi este plină de tradiţii şi obiceiuri vechi, pe lângă sfinţirea apei, fetele îşi visează ursitul, iar bărbaţii scot crucea din apă.
Credincioşii şi preoţii consideră că apa de la Bobotează are o putere deosebită, pentru că a fost sfinţită printr-o îndoită chemare a Sfântului Duh, iar sfinţirea are loc chiar în ziua în care Mântuitorul s-a botezat în apele Iordanului.
După slujba de sfinţire a apei, transformată în agheasmă, fiecare credincios îşi ia apă sfinţită în vasele de lemn sau de sticlă cu care a venit de acasă, iar sfinţirea casei după slujbă este un obicei păstrat şi astăzi. La sate se toarnă câte puţină agheasmă în toate fântânile întâlnite în cale.
Creştinii ţin post negru în ajunul Bobotezei, iar a doua zi se mănâncă piftie pentru a avea belşug tot anul şi se pregătesc sarmalele pentru Sfântul Ioan.