Zilele Reșiței din acest an stau atât sub semnul serbărilor propriu-zise, cât și al momentului aniversar prilejuit de împlinirea a 245 de ani de industrie pe aceste meleaguri. Pentru a marca evenimentul, sunt organizate diferite simpozioane, dezbateri, expoziții de fotografii pe această temă.
O astfel de manifestare a fost inițiată de Primăria Municipiului Reșița care, în principiu, s-a anunțat ca fiind un simpozion de o înaltă ținută științifică și participativă, cu oaspeți de seamă, între care prorectorul Universității Babeș Bolyai Cluj Napoca, prof. univ.dr. Rudolf Graf. Iar până la urmă Proiectul „Reșița – 245 de ani“, a fost onorat, aproape în totalitate, doar de prezența unor persoane în vârstă, foști directori, ingineri, specialiști și conducători ai Combinatului Siderurgic Reșița și UCM Reșița, oameni care au contribuit în timp la prestigiul uzinelor și industriei reșițene. Cu toții au vorbit despre semnificația momentului, apreciind contribuția deosebită, chiar determinantă a Reșiței la dezvoltarea industrială a României.
Fost director la cele două uzine, precum și primar în trei mandate, 1992-2004, Mircea Popa a venit sprijinindu-se în baston, la fel ca alți foști ceseriști și ucemeriști ajunși la vârsta senectuții.
În schimb, a lipsit publicul tânăr care, fie că nu a fost invitat, fie că nu pare interesat de lucruri petrecute în trecut, chiar dacă ele înseamnă o istorie de un sfert de mileniu.
Surprinzătoare a fost și lipsa organizatorilor, a vechii conduceri a primăriei reșițene, aceasta invocând probleme de cu totul altă natură. Prins cu probleme de partid, ce țin de boicotare a ședințelor de constituire a consiliului local, viceprimarul Ioan Crina putea să-și facă prezența măcar în calitate de gazdă, să fi venit, să fi salutat asistența, apoi să fi plecat unde era nevoie de prezența sa. Nu a făcut-o,
La urma-urmei, e și aceasta o atitudine față de un trecut pe care îl invocăm în fiecare an, în ziua de 4 iulie.