Menu

Articol

Pentru o iarnă liniștită, să respectăm regulile pentru prevenirea incendiilor

Autor: 

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin recomandă cetăţenilor respectarea unui set minim de reguli şi măsuri pentru prevenirea incendiilor în locuinţe şi gospodării,  provocate din diferite cauze, pe timpul sezonului rece, sugerându-le să nu utilizeze instalaţii electrice defecte, efectuate de personal neautorizat, montate direct pe materiale combustibile, cu improvizaţii și legături electrice neacoperite de material electroizolant.

Pompierii ne sfătuiesc să evităm suprasolicitarea conductorilor, prin utilizarea simultană pe aceeaşi priză a mai multor aparate cu consum electric mare (reşouri, radiatoare, frigidere, maşini de spălat, convectoare, etc.) și  să nu folosim conductori, cabluri electrice, prelungitoare care sunt îmbătrânite, conţin conexiuni care nu sunt izolate corespunzător sau au izolaţii neadecvate faţă de materialele  combustibile.

De asemenea, specialiștii ISU „Semenic“ ne recomandă să nu modificăm valorile siguranţelor fuzibile prin înlocuirea acestora cu altele improvizate sau supradimensionate și să supraveghem permanent mijloacele de încălzire electrice aflate în funcţiune, chiar dacă sunt prevăzute cu mijloace de protecţie (termostat), deoarece acestea pot să nu funcţioneze la parametrii prevăzuţi.

În privința coşurilor de fum, și sobelor cu acumulare de căldură, este bine să evităm utilizarea coşurilor de evacuare a fumului şi gazelor cu burlane şi coturi metalice montate în apropierea şi pe pereţii construiţi din material combustibil, fără a izola termic trecerile cu materiale ignifuge.

„Curăţaţi coşurile de funinginea depusă şi întreţineţi-le prin zugrăvire pentru a înlesni observarea şi repararea eventualelor fisuri apărute.  Nu utilizaţi benzină, motorină sau alte substanţe uşor inflamabile pentru aprinderea focului în sobe, amplasaţi sobele la distanţe sigure de materiale combustibile şi evitaţi aşezarea acestora direct pe parchet, podele laminate sau alte materiale combustibile fără izolarea acestora prin materiale incombustibile. Verificaţi cu grijă sobele, canalele şi coşurile de evacuare a fumului, pentru depistarea fisurilor care ar putea permite ieşirea scânteilor, tencuiţi şi spoiţi cu var partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor și curăţaţi canalele şi coşurile de fum premergător sezonului rece. Montaţi pe pardoseală, în faţa uşii de alimentare cu combustibil, o bucată de tablă cu dimensiuni de 0,50x0,70 m, nu introduceţi în sobe lemne cu lungimea mai mare decât focarul, nu lăsaţi uşa de la focar deschisă şi nu supraîncălziţi sobele. Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi în încăperi unde sunt în funcţiune mijloace de încălzit. Pentru mijloacele de încălzit locale sau centrale care folosesc combustibil lichid se interzice supraalimentarea cu combustibil şi se recomandă verificarea etanşeităţii conductelor de alimentare cu combustibil, alimentarea cu combustibil atunci când mijlocul de încălzire nu este în stare de funcţionare şi curăţarea periodică a conductelor de alimentare şi duzelor de pulverizare“, se precizează într-un comunicat de presă al ISU „Semenic“.

Totodată, pompierii ne sfătuiesc să nu aruncăm la întâmplare deşeurile rezultate în urma arderii, fără a avea siguranţa că jarul şi cenuşa evacuată sunt stinse, să nu amplasăm afumătorile în vecinătatea materialelor combustibile (şoproane, magazii, clăi de fân), să nu lăsăm copiii singuri şi nesupravegheaţi când avem în funcţiune aparate electrice sau electrocasnice, sobe, afumători, etc.

 

 

 

 

Powered by Jasper Roberts - Blog