O vorbă din popor spune că în spitalele noastre te internezi cu o boală și ieși cu trei. La fel se poate spune și despre drumul pe care îl facem la unul dintre cabinetele medicale din Policlinica situată în partea de sus a municipiului, lângă Staționarul II al Spitalului Județean de Urgență. Peste tot tronează mizeria și indiferența celor care dețin acele cabinete. Până să ajungi să fii consultat de un medic, la tot pasul pândește pericolul infestării cu tot felul de microbi, iar condițiile igienico-sanitare în care pacientul este nevoit să aștepte, uneori ore în șir, la ușa cabinetului amintesc de vremurile de război.
Încă de la intrare în policlinică întâlnim semne ale nepăsării și a lipsei de respect față de bolnavi. Geamul unei uși este spart, dar nimeni nu se învrednicește să-l schimbe, pereții sunt scorojiți, iar coridorul din dreapta, de la „fizioterapie“, e întunecat și insalubru.
Lucrurile nu stau altfel nici la etaje, acolo unde lipsesc corpurile de iluminat, cutiile de carton țin loc de coșuri pentru gunoi, pereții sunt scrijeliți și acoperiți cu afișe rupte și îngălbenite de trecerea timpului, iar mozaicul este slinos, semn că nu a văzut de foarte mult timp apa, mopul sau teul.
Să nu mai vorbim de mobilierul din fața cabinetelor care, de fapt, sunt scaune moștenite din vremea în care policlinica aparținea statului și funcționa pe lângă actualul Spital județean de urgență. Din unele dintre ele, vechi, de cel puțin 30 de ani, a rămas doar structura de fier din care sunt făcute și o bucată de placaj pe care să se așeze pacientul.
Și un sfat, pentru a evita situațiile neplăcute: plecați de acasă doar după ce v-ați făcut nevoile fiziologice. Nu vă bazați pe toaletele policlinicii. Acestea, fie că sunt încuiate, din diverse motive, fie că arată așa cum le-am surprins noi în fotografii. Ca să le poți folosi, trebuie să ai o doză de nebunie ori de inconștiență crasă.
Toate aceste lucruri se întâlnesc peste drum de Direcția de Sănătate Publică, instituție care autorizează din punct de vedere sanitar funcționarea spațiilor deținute de societățile comerciale, inclusiv pe cea a cabinetelor medicale. În nici un alt loc dintr-o țară europeană acest lucru nu ar fi posibil. În România și, mai ales, la Reșița, merge și așa. Poate din solidaritatea de breaslă ori pentru faptul că până acum nu au fost sesizări de genul că pacientul a intrat cu o boală în policlinică și a ieșit cu trei.