Menu

Articol

Peste gugulani s-a lăsat toamna...

Autor: 

Prilej de mare sărbătoare şi fală în capitala Ţării Gugulanilor, odată cu recoltarea roadelor acestui anotimp. În organizarea Primăriei municipiului Caransebeş, a Casei de Cultură „George Suru” şi a Serviciului Public „Piaţa Gugulanilor”, în perioada 11-14 octombrie, în Piața Centrală Agroalimentară s-a desfăşurat cea de a IX-a ediţie a Festivalului  „Toamna la Gugulani”.

Festivitatea de deschidere a avut loc joi, 11 octombrie, la eveniment participând primarul Felix Borcean, viceprimarul Marius Isac, consilieri locali, precum şi conducerea Serviciului Public „Piaţa Gugulanilor”, reprezentată de Ioan Ursulescu şi Luminiţa Verdeş.

„Astăzi, aici, în Piaţa cea mare de la Caransebeş, cea de a IX-a ediţie a Festivalului «Toamna la Gugulani» este pregătită să i se taie panglica, iar noi suntem gata să petrecem timp de patru zile, la întâlnirea cu bucatele, cu legumele, cu recoltele acestei toamne, cu buna-dispoziţie, cu cântecul şi jocul nostru strămoşesc, să ne întâmpinăm oaspeţii şi să-i ducem la cumpărături, fiindcă nu se ştie când vine iarna şi trebuie s-avem cămara plină”, a spus Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru”.

Felix Borcean le-a urat bun-venit invitaţilor şi producătorilor care, an de an, aduc marfă de calitate în Piaţa Gugulanilor, una dintre cele mai bune din judeţ. „Gugulanilor le urez să-şi menţină pofta de petrecere pe parcursul acestor patru zile, şi vremea ţine cu noi, în ciuda codurilor anunţate cerul Caransebeşului este senin, îi felicit încă o dată pe toţi cei care se implică în buna desfăşurare a activităţii pieţei, şi îi voi felicita ori de câte ori va fi cazul. Mă gândesc că noi suntem privilegiaţi, fiindcă, în general, toate festivalurile ţin trei zile, dar în Caransebeş, nu numai «Toamna la Gugulani», ţin patru zile”, a spus edilul municipiului.

Momentul a fost urmat de premierea expozițiilor de legume, fructe, flori şi a meșterilor populari, la care participanţii s-au prezentat, ca în fiecare an, îmbrăcaţi în frumoase costume populare, după care a avut loc un spectacol folcloric cu Ansamblul „Doina Banatului” şi invitaţii săi – Formația de dansuri „Pupi dă Floare” din Zăgujeni şi Formația de dansuri „Leleșana” din Leleşe (Hunedoara), iar Andreea Voica a susţiut un recital extraordinar.

Vineri, la amiază, sunt programate spectacole  cu Ansamblul folcloric „Zestrea Gugulanilor”, Formația Nicușor Țunea, din Caransebeș, Ansamblul folcloric „Hora Belințului”,  din Belinț, Ansamblul folcloric „Junii Gugulani” din Caransebeș, precum şi cu soliștii vocali Andreea și Lorena Florea, Bianca Colceriu, Elisa Lupu, Nicolae Botos, Ioan Surdu, Nicoleta Rada şi Traian Barbu.

Powered by Jasper Roberts - Blog