Menu

Articol

PNL și cotele de reprezentare politică

Liberalii au depus în Parlamentul României proiectul de lege privind așa-zisele „cote de gen“, în ideea reprezentării echilibrate și corecte a femeilor în parlament și în administrațiile locale.

După cum sublinia deputata liberală Valeria schelean la o întâlnire cu presa, printr-o astfel de lege, listele pentru alegerile locale (consilii locale și județene) și cele parlamentare  ar urma să conțină o cotă de cel puțin 30% candidați din partea genului subreprezentat pentru a putea fi validate de birourile electorale. Adică, a femeilor.

Prin inițiatorul acestui proiect, copreședinta Aliba Gorghiu, PNL vine în întâmpinarea principiului egalității de șanse dintre femei și bărbați, așa cum stipuează și Constituția României: „Funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară. Statul român garantează egalitatea”.

Liberalii consider că este momentul ca să li se dea femeilor o șansă pentru a ocupa astfel de poziții în societate, cu atât mai mult cu cât România se situează la jumătatea clasamentului privind participarea femeilor în parlamentele lumii, cu doar 11% .

Potrivit inițiatorilor acestui proiect de lege, cotele de reprezentare politică legiferate sunt o realitate în 88 de state din lume, iar procentul cel mai mare de femei prezente în parlament, 56,3%, se întâlnește în Rwanda, pe când în țări, precum Danemarca, Suedia, Norvegia și finlanda acesta este de 38%.

Powered by Jasper Roberts - Blog