Menu

Articol

Pompierii îi cheamă la instruire, dar pe primari îi doare în cot

În această săptămână, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic“ al Judeţului Caraş-Severin a programat cursul de iniţiere a primarilor din comunele judeţului nostru în domeniul situaţiilor de urgenţă, în conformitate cu legislaţia în vigoare. În anii trecuţi, cursul, cu durata de cinci zile lucrătoare, s-a desfăşurat la Centrul Zonal de Pregătire de Protecţie Civilă Craiova, unde primarii participanți din Caraș-Severin au putut fi numărați pe degetele unei singure mâini.

Pentru a evita astfel de situații nedorite, începând cu anul acesta, primarii parcurg acest modul de formare iniţială „acasă“, fiind programate trei serii, în funcție de zonele geografice: prima, între 15 și 16 iunie, la Reşiţa, a doua în perioada, 24-28 august, la Caransebeş, iar a treia în perioada 16-20 noiembrie, la Oraviţa. Cel dintâi curs ar fi trebuit să înceapă luni, 15 iunie, la Reșița, însă cei de la ISU l-au amânat pentru o altă dată, deoarece din cei 15 primari care aveau obligația să participe, au fost prezenți doar... doi.

Potrivit organizatorilor, competenţele dobândite în urma parcurgerii cursului sunt identificarea rolului şi locului funcţiei îndeplinite în cadrul Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aplicarea principiilor, tehnicilor de lucru şi procedurilor de operare specifice managementului situaţiilor de urgenţă, acţionarea în contextul profesional al funcţiei de bază, îndeplinite în cadrul Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, pentru prevenirea, intervenţia şi protecţia  în situaţii de urgenţă.

„Obiectivele cursului sunt formarea competenţelor de bază specifice gestionării situaţiilor de urgenţă şi formarea aptitudinilor cu aplicabilitate în practică: planificare, coordonare, comunicare, evaluare, proceduri de operare şi măsuri de protecţie la nivelul localităţii. Pe lângă temele prelucrate de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic“ al Judeţului Caraş-Severin, au pregătit materiale de interes şi alte instituţii cu atribuţii în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă: Poliţia, Jandarmii, Garda de Mediu, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Agenţia de Protecţia Mediului, Direcţia de Sănătate Publică şi Crucea Roşie“, a ținut să ne precizeze plt. Magdalena Tocmelea.

În concluzie, degeaba s-au pus în mișcare atâtea instituții ale statului, dacă pe primarii din Caraș-Severin îi doare în cot de astfel de cursuri, obligatorii în mandatul lor la primărie. Și încă ceva. Să nu ne mai mirăm că la inundații primarii noștri habar nu au să acționeze prompt până la intervenția jandarmilor și a lucrătorilor ISU.

Powered by Jasper Roberts - Blog