După tragedia de la Clubul „Colectiv“, pompierii și-au intensificat controalele în cluburi, discoteci și restaurante în vederea depistării și înlăturării acelor deficiențe care ar putea genera situații asemănătoare cu cele de acum un an, când au murit 64 de persoane. Astfel, în zilele de 11 şi 12 noiembrie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic“ al judeţului Caraş-Severin a derulat, în baza dispoziţiei șefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, o serie de controale inopinate la obiective cu afluenţă de persoane din categoria cluburi, discoteci, restaurante.
La aceste acțiuni efectuate în teren, derulate cu precădere, pe timpul nopţii, după ora 23, au fost angrenaţi, alături de pompieri (inspectori de prevenire şi personal din subunităţile de intervenţie) şi reprezentanţi ai inspectoratelor de poliţie şi de jandarmi.
Au fost efectuate 15 controale, fiind vizați operatori economici din categoria cluburi, discoteci și restaurante unde au fost constatate 44 deficienţe, dintre care una a fost înlăturată pe timpul verificărilor. În urma acţiunilor de control preventiv, au fost aplicate 13 sancţiuni contravenţionale (amenzi), în cuantum de 23.000 lei.
Potrivit comunicatului de presă al ISU „Semenic“, dat publicității abia miercuri, 23 noiembrie, după 11 zile de la efectuarea controalelor (asta da, operativitate!) principalele nereguli identificate în teren au constat în: „exploatarea instalaţiilor electrice cu defecţiuni/improvizaţii, neobţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, neactualizarea/neelaborarea actelor de autoritate şi evidenţelor specifice de apărare împotriva incendiilor, neverificarea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, neorganizarea corespunzătoare a instructajului în domeniul situaţiilor de urgenţă, neafişarea/neactualizarea planurilor de evacuare în caz de incendiu, precum şi neîntocmirea/neactualizarea planului de intervenţie la incendiu“.
În municipiul Reşiţa, s-a identificat un obiectiv (o fi vreun club, vreo discotecă sau restaurant?, n.r.) care își desfpșura activitatea deşi, în cazul său a fost aplicată, anterior, sancţiunea complementară de oprire a funcţionării pentru încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu. În această situaţie, s-a întocmit un proces–verbal de constatare şi au fost sesizate organele competente, în vederea luării măsurilor legale.
Precizarea este seacă și, după cum ne-au obișnuit și alte instituții ale statului, numele clubului sau ce-o fi acesta, prins în offside, nu este făcut public. Am fi înțeles dacă la mijloc ar fi fost vorba de niște abateri minore, dar în condițiile în care se spune negru pe alb că locația respectivă funcționa la data controlului, deși îi fusese interzis acest lucru chiar de către pompieri, este aberantă „tăinuirea“ de care care dă dovadă ISU. Nu de alta, dar este posibil ca patronul respectiv să încalce din nou dispoziția privind închiderea locației, iar acei tineri care vor ajunge acolo vor fi expuși la tot ce poate fi mai rău.