Consiliul Local Reşiţa a votat, ieri, în unanimitate, mandatarea expresă a primarului Ioan Popa să semneze actul adiţional privind acordarea garanţiei imobiliare pentru Aquacaraş, astfel încât societatea să poată să-şi reeşaloneze datoriile către ANAF, reeşalonare care îi va permite să acceseze fonduri europene. Înainte de votarea proiectului, primarul Ioan Popa, a solicitat o intervenţie, declarându-se stupefiat de faptul că în şedinţa de Consiliu Judeţean Caraş-Severin, primarii au fost acuzaţi că pun în pericol salavarea Aquacaraş şi proiectul de apă-canal la nivel de judeţ.
Ioan Popa: „Am depus garanţii pentru Aquacaraş şi susţinem mai departe proiectul”
„Dacă Consiliul Local va valida acest proiect de hotărâre, voi merge la notariat, să semnez actul adiţional, pentru faza nouă de finanţare cu fonduri europene, pentru a nu întrerupe acest ciclu de finanţare pentru apă-canal, în judeţul Caraş-Severin. Pentru că am lecturat discuţii din Consiliul Judeţean de ieri (n.n. - din 27 noiembrie), în care consilierul judeţean Crina spunea că există orgolii la nivel de oraşe, doresc să specific următorul lucru: primăria Reşiţa are depuse garanţii pentru Aquacaraş, pentru proiecte de finanţare, terenuri aflate în proprietatea oraşului Reşiţa. Ne-am menţinut decizia de a merge mai departe cu aceste garanţii, semnăm şi acest act adiţional. Din poziţia de preşedinte al ADI Aqvabanat, am semnat deja acordul ADI-ului, care înseamnă toate oraşele de care se face vorbire, pentru a merge mai departe”.
„Avem disponibilitatea să renunţăm la datorii pentru majorarea de capital la Aquacaraş!”
„Mai mult decât atât, având în vedere că Aquacaraş are datorii la Primăria Reşiţa din redevenţe neplătite pe ultimii doi ani, în plus, nu respectă o sentinţă judecătorească, care i-a obligat în 2014 să ne dea o sumă de bani, care n-a fost achitată integral, ne-am manifestat, inclusiv, disponibilitatea de a transforma aceste datorii pe care Aquacaraş le are la Primăria Reşiţa, în majorare de capital social. Deci, noi suntem dispuşi să ajutăm Aquacaraş cu o operaţiune simplă: transformarea acestor datorii în acţiuni şi majorarea capitalului social cota conformă cu aceşti bani. Nu am primit până la ora aceasta un răspuns şi ca să se întâmple acest lucru, este nevoie de avizul acţionarului majoritar actual, adică, al Consiliului Judeţean. Dacă îşi exprimă acest acord, cred că şi dumneavoastră, Consiliul Local, sunteţi dispuşi să transformăm datoriile lor în majorare de capital social. Spun aceasta ca să o ştim noi, Consiliul Local, să o ştie toată lumea”, a precizat primarul Ioan Popa.
Hadrian Popescu arată cu degetul: „Pericolul vine de la Consiliul Judeţean!”
În legătură cu acest subiect, consilierul local Hadrian Popescu, şeful grupului liberal, a afirmat:
„Este clar că majorarea ratei de la 20.000 de lei, la 60.000 de lei, va fi greu de plătit pentru Aquacaraş. Dar, noi, cu domnul primar, am făcut o propunere Consiliului Judeţean să-şi majoreze şi ei capitalul social, să vină şi ei cu sume de bani, pentru că dacă nu vor veni şi ei cu un aport de capital, adică, de bani, societatea nu va putea să funcţioneze pe mai departe. Societatea e grevată de datorii care vin din urmă, de datorii la furnizori, de credite, de reeşalonări. Deci, nu noi suntem cei care punem în pericol desfăşurarea proiectului de apă-canal. Dânşii sunt cei care se încăpăţânează să ne refuze şi nouă mărirea de capital, probabil că nu stau bine în ghete şi nu pot să facă ei acest aport de capital, dar fără o injecţie de capital, societatea nu va putea duce proiectul!”, a spus Hadrian Popescu.
După aceste pledoarii, proiectul de hotărâre priviind sprijinirea Aquacaraş a fost votat în unanimitate.