Anul trecut, la Reșița a fost programat un spectacol cu Grigore Leșe. Indiferent de simpatiile sau antipatiile față de acesta, Leșe este un nume reprezentativ pentru muzica noastră tradițională. El nu este interpret de muzică populară comercială, muzică pe care să chiui ca la nuntă ori să dai cu căciula de pământ când uiți de numărul paharelor cu horincă date peste cap. Nu, Leșe este un artist mare și, ca orice artist conștient de valoarea sa și care se respectă, are prețul lui. Nu doar că îl are, ci și ține la el. Din acest motiv, spectacolul de la Casa de Cultură a Sindicatelor s-a contramandat, cu mult înainte de data programată. Motivul? Un bilet a costat 100 de lei, iar la Reșița nu se vânduseră decât câteva zeci. Repet, Grigore Leșe își cunoaște valoarea, iar prețul biletului e unul pe măsura talentului său. Dar, pe de altă parte, să vii la Reșița și să ceri 100 de lei pe un bilet, cât timp localnicii nu se înghesuie nici la reprezentațiile teatrului local, unde prețul de intrare e trei ori și ceva mai mic, mi se pare prea mult. Sau, să nu fii la curent cu realitățiile sociale ale locului.
Pentru luna octombrie, la Reșița este anunțat un concert marca Ștefan Bănică. Alt gen muzical, dar și el o valoare incontestabilă. Biletele, între 80 de lei, la balcon, și 100 de lei , s-au pus în vânzare de ceva timp și din informațiile mele, sunt prea puțini doritori dispuși să scoată din buzunare atâția bani. La București, Timișoara, Cluj sau în alte orașe mari, Bănică cu „Tanța“ lui ar umple săli polivalente și nu doar o amărâtă sală de 450 de locuri. Da, dar e Timișoara și Cluj, nicidecum Reșița în care oamenii au ajuns să-și plângă de milă unii altora, din cauza neajunsurilor. Din acest motiv, mi-e teamă că Bănică nu va mai ajunge nici el la Reșița, pentru că ar fi absurd să cânte în fața unei săli goale.
La începutul lunii decembrie, chiar de Sf. Nicolae, Delia va susține un mega concert la Teatrul Național. Prețul biletului variază între 490 și 690 de lei. Ca la București. De aproape șapte ori mai mult decât cele în cazul lui Leșe și Bănică. E adevărat că, „Delia’s Winter Wonderland" este un concept unic de sărbători și vine ca o alternativă modernă și high-tech la tot ce s-a mai văzut până în momentul de față în România. Și că el nu se adresează celor care sunt plătiți cu salariul minim pe economie, să nu mai vorbim de pensionari ori șomeri. Dar, parcă, e prea mult pentru cât se câștigă pe la noi.
Dacă e să ne luăm după vorba românească, cu vulpea și strugurii mereu acri, la urma-urmei, ce să vezi și la Delia sau Bănică? Doi artiști care se bâțâie pe scenă o oră-două, și nimic altceva. Și atunci, nu-i mai bine să ne așezăm seara în fotoliu, să deschidem televizoarele, nu-i musai plasmele de ultimă generație, să o admirăm pe Delia la X Factor? Ori să așteptăm vara și Zilele Orașului când primarul poate că se gândește, pentru că de asta l-am ales, să-i aducă pe cei doi la Reșița în concert, după care să-l bârfim și să-l înjurăm că bani pentru Delia și Bănică are, dar nu și pentru trotuarele și drumurile făcute praf.