Menu

Articol

Prefectul Florenţa Albu: „Nu noi am tăiat sumele pentru despăgubiri la Reşiţa, ci specialiştii”!

Pentru evaluarea pagubelor produse de inundaţiilede săptămâna trecută, din perioada 28-30 iunie, s-a lucrat conform normelor legale, iar dimensiunea despăgubirilor a fost stabilită, la nivelul judeţului Caraş-Severin, de comisii de specialişti. Aceste comisii NU „au tăiat” fondurile solicitate de către comisia de evaluare a pagubelor de la nivelul municipiului Reşiţa, ci au făcut o evaluare pe baza reglementărilor legale, a spus prefectul judeţului, Florenţa Maria Albu, într-o conferinţă de presă, susţinută, astăzi, împreună cu colonelul Titus Susan, inspector şef la ISU Semenic, şi cu Elena Solomonesc, director executiv al Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (IJPIS) Caraş-Severin.

Conferinţa de presă a fost o prezentare a situaţiei pagubelor produse de inundaţii, a evaluărilor făcute până la această dată, însă, a fost şi un răspuns adresat primarului Reşiţei, Ioan Popa, care s-a arătat nemulţumit (stupefiat!) de faptul că după evaluarea comisiei de la Prefectura CS, aceasta „a tăiat” 90% din din suma cerută de Primăria Reşiţa pentru despăgubiri. Şi suma cerută de primărie a fost stabilită tot de specialişti, însă de specialiştii din comisia locală de evaluare a pagubelor produse de inundaţii.

 Prefectul Florenţa Maria Albu a explicat că nu Prefectura „a tăiat”, că nu Prefectura se ocupă de evaluare, ci se ocupă comisii mixte, formate din mai multe instituţii, care fac parte din Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Iar din acest comitet fac parte 49 de instituţii. Pritntre aceste instituţii se numără şi Instituţia Prefectului, însă cu numai un reprezentant. Apoi, sunt reprezentanţi de la ISU, de la Sistemul de Gospodărire a Apelor, persoane din Inspectoratul în Construcţii, de la Direcţia Agricolă, de la AJPIS, de la Direcţia de Urbanism a Consiliului Judeţean, de la Drumurile Naţionale, de la DSV şi aşa mai departe.

„Aceşti specialişti se duc în teren şi validează, atenţie(!), validează rapoartele făcute de către comisiile din cadrul Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă. După ce se validează evalurile finale făcute de către comitetele locale, se face un raport sinteză, care cuprinde toate pagubele la nivelul judeţului pe dezastrul respectiv, pe perioada respectivă. Ele se prelucrează prin ISU şi SGA, prin alte instituţii din cadrul Comitetului Judeţean, se elaborează o Hotărâre de Comitet Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, iar raportul sinteză se transmite ministerelor de resort. Acum, depinde ce a fost afectat”, a explicat Florenţa Maria Albu, demonstrând, astfel, că Instituţia Prefectului nu are nicio vină în diminuarea sumelor  cerute de Primăria Reşiţa conform evaluărilor comisiilor locale, ci, „specialiştii” s-au pronunţat.  

La întrebarea jurnaliştilor cum îşi explică diferenţa enormă dintre evaluările specialiştilor din comitetele locale pentru situaţii de urgenţă şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Florenţa Maria Albu a spus că nu-şi poate da cu părerea, nefiind specialist.

A fost readus în discuţie drumul Ţerovei (fotografia de mai sus), distrus de inundaţii pe o lungime de 400 de metri, iar pentru acesta comisia locală a evaluat pagubele la peste 400.000 de lei, însă, comisia judeţeană a aprobat numai 60.000 de lei. În legătură cu acest drum, primarul (şi specialiştii săi) au spus că e nevoie inclusiv de refacerea fundaţiei drumului, a stratului de piatră, iar specialiştii judeţeni au evaluat paguba numai la valoarea stratului de asfalt, ca şi când s-ar putea turna asfalt peste drumul în care apa a săpat făgaşe. Având în vedere aceste diferenţe „şocante” de evaluare a pagubelor prefectul, Florenţa Albu, ca preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat că va sta de vorbă cu primarul Ioan Popa, pentru a se încerca lămurirea situaţiei.

Powered by Jasper Roberts - Blog