Menu

Articol

Premieră în mediul academic. La UEM Reșița se anunță grevă generală pentru neplata salariilor

În a treia zi de grevă japoneză, o parte a membrilor Sindicatului FIRES din cadrul Universității „Eftimie Murgu“, din Reșița, s-au strâns în amfiteatrul universității unde au hotărât să declanșeze greva generală, începând cu data de 28 octombrie, în cazul în care ministerul Educației și Cercetării nu va soluționa problema salariilor neachitate de două luni.

Ce înseamnă grevă generală în universitatea reșițeană? După cum a ținut să precizeze liderul FIRES, Cristian Rudolf: „Nu se mai țin ore, nu se mai șterge tabla, nu se mai eliberează nicio adeverință de la secretariat și nu se va mai tăia niciun fir de iarbă în curtea instituției“.

La modul declarativ totul pare frumos numai că, raportat la numărul de sindicaliști care au răspuns favorabil apelului lansat de liderii FIRES, lucrurile nu par chiar așa. Din cei 111 de sindicaliști, astăzi au fost prezenți la grevă  67, iar dintre aceștia, nu au fost mai mult de 20 de cadre didactice . Restul, până la 93, au lipsit, ceea ce poate ridica un mare semn de întrebare în privința grevei generale.  „Numărul celor prezenți în amfitreatru este mult mai mic. Acest lucru nu se poate pune pe seama faptului că nu au fost ore, ci pe baza unor presiuni mai directe sau indirecte”, a explicat Rudolf.

Presiunile indirecte de care vorbea liderul de sindicat aveau legătură cu faptul că, în același interval orar, rectorul Doina Frunzăverde convocase o ședință cu directorii de departamente, decanii și alte cadre didactice cu funcții de răspundere, iar de la ora 14, urma o nouă ședință.

Discuțiile participanților la greva japoneză de astăzi s-au învârtit în jurul banilor pe care universitarii și angajații instituției ar trebui să-i primească de la minister, bani necesari pentru plata salariilor și cheltuielilor curente pentru aproape jumătate de an. Dar și fuziunea a fost întoarsă pe toate fețele, dovadă că nu toți angajații sunt de acord cu o astfel de soluție.

„Singurul lucru pe care îl putem face este să continuăm greva, eventual să declanșăm greva generală. Dacă doamna contabil-șef spune că s-ar putea primi finanțare. Este foarte trist să stăm de două luni de zile fără salarii. Sunt profesori care au credite, sunt bolnavi și atunci este foarte greu să exiști“, a mărturisit decanul Codruța Hamat.

La fel de îngrijorat s-a arătat și președintele Senatului, Marius Miloș, care a opinat faptul că în aceste momente este important să existe solidaritate și ca Reșița să aibă universitate mai departe. „Facem ceea ce putem să facem prin prerogativele pe care le are Senatul. În egală măsură, susținem colegii din sindicat și cred că împreună cu cei din conducere și cei de la minister vom găsi soluții astfel încât acest an să se încheie fără grevă și cu oameni încrezători, în așa fel încât universitatea să își continue activitatea“, a spus Miloș.

Eugen Răduca s-a arătat mai puțin optimist în privința suplimentării finanțării de la minister și a dezvăluit câte ceva din disputa pe care o are cu conducerea universității. Vom reveni pe această temă.

Powered by Jasper Roberts - Blog